Gigatehtaasta ensimmäinen akkukenno

Pohjois-Ruotsiin gigaluokan akkutehtaan rakentanut Northvolt on saanut valmistettua ensimmäisen litiumionikennon. Tehtaan käyttöönotto ja laajennukset tosin jatkuvat vielä ensi vuoteen asti, jolloin ensimmäiset kaupalliset asiakastoimitukset tehdään.

Northvoltin ensimmäinen kenno edustaa yrityksen mukaan uutta virstanpylvästä, jonka eteen yritys on työskennellyt siitä lähtien, kun gigatehdas julkistettiin vuonna 2017. Uusi tuotantolaitos on tähän mennessä Euroopan suurin.

Kuva: Northvolt

Ensimmäinen kenno valmistui tuotantolinjalta tiistaina  28. joulukuuta. Litiumionikenno on myös ensimmäinen, jonka eurooppalainen akkuyhtiö on yrityksen mukaan kokonaan suunnitellut, kehittänyt ja koonnut omassa tehtaassaan. Kennon tekniikka kehitettiin Northvolt Labsissa, yrityksen teollistumistehtaalla Västeråsissa,  joka on ollut toiminnassa vuoden 2020 alusta lähtien.

Lähivuosina Northvoltin tuotantokapasiteettia kasvatetaan kohti 60 GWh vuodessa ja yli 30 miljardin dollarin tuotantoarvoa. Yrityksellä on sopimukset muun muassa BMW:n, Scanian, Volkswagenin ja Volvon ja sen sisarmerkki Polestarin kanssa.

Tällä hetkellä Northvoltin Skellefteån tehdas  työllistää yli 500 henkilöä. Samalle alueelle on lisäksi muitakin alan toimijoita, esimerkiksi muutaman kilometrin päässä Northvoltin tehtaasta sijaitsee akkukemikaaleja toimittava Wibax, joka tulee käyttämään kuljetuksiin Scanian sähkörekkoja.