Suomalaisia diplomaattikännyköitä vakoiltiin

Suomalaisiin diplomaatteihin on kohdistettu ulkoministeriön mukaan kybervakoilua tunnetulla NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Kyseessä on haittaohjelma, joka on pystytty siirtämään käyttäjän Apple- tai Android-puhelimeen ilman käyttäjän omia toimenpiteitä.

Israelilaisen NSO Groupin Pegasus-vakoiluohjelma mahdollistaa laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäytön. Ulkoministeriö on selvittänyt tapausta eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven 2021–2022 aikana.

Tapaus on kohdistunut Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan. Selvityksen perusteella on pystytty arvioimaan tapahtuman aikajana. Vakoilu ei ole tällä hetkellä aktiivista. Ministeriö vastaa uhkaan erilaisin keinoin, mutta laittomalta tiedustelulta ei voida koskaan suojautua täysin.

Ulkoministeriö valvoo palveluitaan, ja pyrkii estämään haitallisen toiminnan. Erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valmisteluun ja päätöksen tekoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, joka voi näyttäytyä myös laittomana tiedusteluna.

Ulkoministeriön väki käsittelee eri turvaluokkien tietoa erilaisilla menetelmillä. Puhelimella käsiteltävä tieto on julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka 4 tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste. On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä.

Lähde: Ulkoministeriön tiedote (LINKKI) ja Yleisradion uutinen asiasta (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock