Kuidulla lisää vauhtia Euroopan ja Aasian välille

Cinian arktisen kuitumerikaapelin suunnittelu etenee. Nyt Far North Fiber -hankkeeseen on tulossa mukaan japanilainen Arteria Networks.  Tuleva kuituyhteys tuo lisää vauhtia Euroopan ja Aasian välille arktisen Luoteisväylän kautta. 

Suomalaisen, valtion pääosin omistama Cinia ja japanilainen Networks Corporation ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen merikaapelijärjestelmän rakentamisesta. Viime joulukuussa  Cinia ja alaskalainen tietoverkkoyhtiö Far North Digital kertoivat uudesta merikaapelihankkeestaan.

Valmistuttuaan noin 14 000 kilometrin pituinen kaapeliyhteys minimoi  verkkojen  viiveet ja tarjoaa nopean reitin Aasian ja pohjoisen Euroopan välille. Kartta: Cinian.

Merikaapeli on suunniteltu lähtevän Suomen ja Norjan rajalta, jonka jälkeen se kulkisi Islannin ja Grönlannin ohi Luoteisväylää pitkin Kanadan arktiselle alueelle, Alaskaan ja Japaniin.

Toinen Euroopan rantautumispaikka rakennetaan Irlantiin. Aasiassa kaapelin rantautumispiste tulee lopuksi Japaniin.

“Far North Fiber tulee olemaan ensimmäinen kolme manteretta yhdistävä ja myös ensimmäinen arktisen alueen kautta kulkeva merikaapelijärjestelmä”, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Uusi kaapelijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Hankkeen kustannusarvio on noin miljardi euroa. Järjestelmän pääsuunnittelija ja järjestelmätoimittaja on Nokian omistama ASN (Alcatel Submarine Networks).

Lisää: Aiemmat uutiset liittyen Ciniaan ja merikaapeliyhteyksiin (LINKKI).

Kuvat: Cinia