Operaattorit tunnistamaan väärennetyt puhelinnumerot

Traficom suosittaa suomalaisille teleoperaattoreita estämään kuluvan vuoden aikana ulkomailta tulevien väärennettyjen välittämisen. Tulossa olevan tiukemman määräyksen avulla halutaan estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisissä huijaussoitoissa. Suomen sisällä operaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut merkittävä ongelma. Niiden tarkoituksena on ollut petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle (teknisen tuen huijauspuhelu) tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön.

Traficomm on antanut uuden suoistuksen suomalaisoperaattoreille huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta ulkomailta ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista. Aiemmin tunnistus ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta.

Uudesa suosituksessa on käyty läpi erilaisia teknisiä keinoja ratkaista esillä oleva ongelma ja valittu niistä toteutuskelpoisimmat.  Suosituksessa annetaan ohjeita ja teknisiä keinoja, joiden avulla operaattorit voivat tunnistaa paremmin soittaja ja numeron käyttöoikeus ja estää siten  hujaussoiton päätyminen vastaanottajille.

Traficomin suositusten keinojen käyttöönotto on ollut operaattoreille vapaaehtoista, mutta kuluvan vuodenvuoden aikana tulee myös varsinainen määräys, joka  tulee velvoittamaan operaattoreita niiden käyttöönottamiseen. Suomen sisäisessä liikenteessä väärennetty numero on jo kielletty.

Väärennettyjä numeroita käytetään laajasti ulkomailla ja se on osa hyvin organisoitua kansainvälistä rikollista toimintaa. Tällöin puhelu näyttää tulevan jostain tietystä maasta, kuten Iso-Britanniasta, mutta todellisuudessa puhelun soittaja on esimerkiksi Intiassa.

Kuvituskuva: Shutterstock