100 miljoonalla eurolla lisää älytekniikkaa risteilyaluksiin

Saksalaisen Meyerin Turun telakka kasvattaa Suomen tutkimus- ja kehitysinvestointejaan. Yritys on valittu vetämään Business Finlandin NEcOLEAP-veturiohjelmaa, jossa kehitetään risteilyaluksiin hiilineutraaleja ja kestäviä teknologisia ratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on saada Turkuun seuraava miljardiluokan alustilaus.

Uuden NEcOLEAP-ohjelman kustannusarvio on noin 100 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus Meyerille on 20 miljoonaa euroa ja Meyer Turun oma osuus on 30 miljoonaa. Business Finland on lisäksi varannut 50 miljoonaa euroa ekosysteemissä mukana oleville yrityksille, tutkimuslaitoksille ja yliopistoille.

’’Tutkimus- ja kehitysaiheet keskittyvät neljään osa-alueeseen eli itse risteilyalukseen, telakan toimintaan eli laivanrakennukseen sekä älykkäiden teknologioiden käyttöönottoon ja tulevaisuuden ennakkoluulottomiin ammattilaisiin’’ sanoo Meyer Turun ohjelmajohtaja Ilkka Rytkölä.

Meyer Turun tavoitteena on kehittää ilmastoneutraali risteilyaluskonsepti vuoteen 2025 mennessä. Myös laivanrakentaminen pitäisi olla telakalla CO2-neutraalia vuoteen 2030 mennessä.

’’NEcOLEAP-ohjelmassa tutkimme mahdollisuuksia ottaa käyttöön entistäkin vastuullisempia teknologioita, joiden avulla voimme muun muassa kehittää laivan ja laivanrakennuksen energia- ja resurssitehokkuutta, automaatiota, robotiikkaa ja kyberturvallisuutta, toteaa Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli.

Meyer Turun yhteistyöverkostoon kuuluu nyt noin 1 350 kumppania ja hankkeen myötä verkoston on tarkoitus kasvaa 1 500 kumppaniin.

Kuva: Meyer Turun telakan havainnekuva tulevaisuuden risteilyaluksesta.