Latureissa, muuntajissa ja led-valoissa eniten turvapuutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yli 70 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Tukesin valvonta painottui nyt entistä enemmän verkkokauppaan, jonka suosio kasvaa koko ajan.

Tukes testautti viime vuonna yhteensä 364 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vakavimmin vaaralliset 26 laitetta takaisin käyttäjiltä.

Vuotta aiemmin testausten määrä oli 346, markkinoilta poistettiin 90 laitetta ja näistä takaisinvetoja oli 19 kpl. Markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai palonvaara.

Tukes valvoi myös entistä enemmän verkkokauppojen tarjontaa Tukesiin tulleiden ilmoitusten perusteella. Suurin osa valvontakäynneistä tehtiin kuitenkin edelleen kivijalkakauppoihin. Valvontakäyntien määrä lisääntyi edellisvuodesta ja oli yli 1800, kun se vuonna 2020 oli 1220.

Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Suurimpina ryhminä ovat jatkuvasti led-valaisimet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Vaaralliseksi osoittautuneita sähkölaitteita löytyi myös esimerkiksi lihashuoltovasaroista ja uppopumpuista.