Prosessorikaupan kovin kasvu hiipui

Suoritinpiirien kaupan odotetaan kasvavan tänä vuonna vain seitsemän prosenttia, kun viime vuonna alue kasvoi 14 prosenttia 102,9 miljardiin dollariin. Viime vuonna kännykkäpiirien myynti kasvoivat 31 prosenttia, mutta tänä vuonna kasvu tasaantuu kymmenen prosenttiin. Tietokoneissa ja sulautetuissa kasvu jatkuu vakiotasolla.

Prosessoripiirien kokonaismyynti kasvoi viime vuoden lisäksi myös ensimmäisenä koronavuonna 2020, kun pandemia siirsi työnteon koteihin ja tietokoneiden ja lisälaitteiden sekä uusien kännyköiden kauppa nousi kohisten.

Nyt tutkimuslaitos IC Insightsin vuoden 2022 McClean Report -selvityksen mukaan suoritinkaupan kasvu hiipuu alkuvuoden perusteella seitsemään prosenttiin, jonka mukaan markkinoiden kooksi tulisi 110,4 miljardia dollaria ja kappalemääräiseksi kasvuksi kuusi prosenttia 2,6 miljardiin yksikköön.

Kännykät ovat edelleen kasvunohjain. Viime vuoden 31 prosentin kasvun ansiosta alueen myynti hyppäsi 35,0 miljardiin dollariin. Tänä vuonna alueen kasvu jäisi IC Insightsin mukaan kymmeneen prosenttiin, jonka mukaan vuoden 2022 myynti olisi 38,4 miljardia dollaria. Piirien hintaa nostavat nelisen prosenttia myös kännykkäprosessoreihin liitettävät uudet kiihdytinosuudet ja nopeat 5G-modeemit.

Pandemian hellittäessä perinteisten pöytä- ja sylitietokoneidenprosessorien myynnin kasvu hidastui viime vuonna neljään prosenttiin, kun alue kasvoi 14 prosenttia vuonna 2020.  Esimerkiksi Intelin ja AMD:n x86-prosessoreiden myynnin odotetaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia 50,5 miljardiin dollariin. Sulautetuissa suorittimissa kasvuksi odotetaan yhdeksän prosenttia ja myynniksi 21,5 miljardia dollaria.

IC Insightsin McClean Report -palvelu ennustaa vuosien 2021-2026 ajalle suoritinkaupan kasvavan 5,3 prosentin vuosikasvulla (CAGR) 133,3 miljardiin dollariin. Matkapuhelinsovellusten prosessorien myynnin ennustetaan kasvavan 6,3 prosenttia CAGR:llä viiden vuoden ennusteena 47,4 miljardiin dollariin.

Tietokoneiden prosessoripiirien kaupan tutkimuslaitos odottaa kasvavan samalla 2021-2026-ajalla  3,7 prosenttia vuodessa 58,1 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä. Sulautetun MPU-piirien myynnin kasvuksi ennustetaan viiden vuoden keskiarvolla ja CAGR-kasvulla 7,2 prosenttia, jonka kautta nousi vuoteen 2026 mennessä 27.8 miljardin dollariin.

Lisää: IC Insightsin tiedote (LINKKI).

Kuvituskuva: AMD