Telia toi Sandvikille verkkoviipaloinnin ja reunalaskennan

Telia on ottanut ensimmäisenä operaattorina maailmassa käyttöön 4G- ja 5G-verkon viipalointiin ja reunalaskentaan perustuvan virtuaalisen yksityisverkon Sandvikin testikaivoksessa Tampereella. Samaa tekniikaa Telia aikoo tuoda laajemminkin Nokian kanssa yritysasiakkailleen.

Sandvik käyttää tuotantoverkkoon virtuaalisesti toteutetun 5G-privaattiverkon reunalaskentaominaisuutta digitaalisen kaivostoiminnan kehittämiseen.

“Testikaivosympäristössämme suunnittelusta toteutukseen viety edistyksellinen 5G-viipalointiratkaisu tukee todella hyvin digitaalisia kaivosratkaisujamme. On hienoa olla teknologian pioneeri ja päästä ensimmäisenä hyödyntämään 5G-viipalointiratkaisua”, sanoo teknologiajohtaja Jani Vilenius, Sandvik.

Virtuaalinen 5G-privaattiverkko tarkoittaa sitä, että julkisesta 5G-verkosta varmistetaan viipale asiakkaan kriittisen tietoliikenteen käyttöön. Hajautetussa ja viipaloidussa 5G-arkkitehtuurissa erilaiset pilvipalvelut voidaan tuoda verkon reunalle lähelle yritysasiakasta, mikä parantaa verkon tehokkuutta ja laskee entisestään 5G-verkon alhaista viivettä.

Tämän mobiiliverkon edistyksellisen viipalointiominaisuuden ansiosta Telia voi tarjota virtuaalisen yksityisverkon julkisissa 4G- ja 5G-verkoissa turvallisesti, luotettavasti ja suorituskykyisesti tuhansille yrityksille, joille oma privaattiverkko ei ole realistinen vaihtoehto. Asiakkaille voidaan tarjota uusia palveluita myös yhdessä pilvisovellusten ja infrastruktuuripalveluiden tarjoajien kanssa.

“Jatkamme innovaatioiden ja uusimpien sovellusten kehittämistä, sillä missiomme on 5G:n mahdollisuuksien tuominen asiakkaillemme”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Ratkaisu on skaalattavissa, ja samaa virtuaalista verkkoinfrastruktuuria voidaan tarjota useammalle asiakkaalle samalla alueella, esimerkiksi teollisuuspuistossa tai yrityskampuksella. Virtuaalinen 5G-privaattiverkko voidaan toteuttaa joustavasti alueelle, jossa on 4G/5G-tukiasema.

Kuva: Sandvikin Tampereen testikaivoksen AutoMine-konseptilaite käyttää tekoälyä ja uuden sukupolven sensoriteknologiaa. Konseptilaite suunnittelee oman reittinsä, havaitsee esteet ja käyttää 3D-kartoitusominaisuuksia verkossa.

Lisää: Aiemmat Sandvikia käsitelleet uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)