Yrjö Neuvon ideoima ohjelma toi yrityksiin yli 200 tohtoria

Suomalaisyrityksiin on saatu PoDoCo-ohjelman (Post Docs in Companies) kautta yli kaksi sataa tohtoria jakamaan osaamistaan. Ohjelma käynnistyi vuonna 2015 Nokian teknologiajohdossa toimineen professori Yrjö Neuvon toimesta.

Vuosittain tohtoreita valmistuu Suomessa noin 1800 ja näistä neljännes (450) päätyy töihin yrityksiin. Siihen PoDoCo-ohjelma on nopeuttanut alan tohtoriosaajien rekrytoimista.”PoDoCon vuosittain myöntämät noin 35 apurahaa kattavat noin kahdeksan prosenttia yrityksiin työllistyvistä tohtoreista”, kertoo PoDoCo-ohjelman vetäjä Seppo Tikkanen.

PoDoCo-ohjelma perustuu kaksivaiheiseen säätiörahoitusmalliin. Ensimmäinen osa on säätiön rahoittama tutkimusvaihe, joka kestää puoli vuotta tai vuoden. Sen aikana tohtori tekee kokopäiväisesti tutkimusta yhteistyöyritykselle yhteisesti sovitusta aiheesta.

PoDoCo-ohjelman ideoinut professori Yrjö Neuvo sai  itse Nokia säätiön palkinnon vuosi sitten.

Ohjelman toisessa vaiheessa tohtori työskentelee yrityksen palkkaamana. Tavoite on, että ohjelman päätyttyä yritys rekrytoi tohtorin.  PoDoCo-projektien tuloksena jopa 90 prosenttia apurahan saaneista on työllistynyt yhteistyöyritykseen.

’PoDoCosta on tullut eräänlainen tohtorien rekrytointikanava. Yritykset ovat palkanneet jo useita PoDoCo tohtoreita”, kertoo ohjelman ideoinut entinen Nokian teknologiajohtaja, professori Yrjö Neuvo. 

Suomen PoDoCo-rahoituskierros on kaksi kertaa vuodessa. Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä tutkija. Seuraava kevään hakukierros on avoinna 1. maaliskuuta – 15. huhtikuuta 2022. Tänä vuonna ohjelmassa on jaossa noin miljoonan euron verran apurahoja.

PoDoCo-ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, sekä Paulon Säätiö.

Lisää: PoDoCo-ohjelman sivut (LINKKI)

Kuvat: Shutterstock ja Nokia Säätiö.