Itärajan GPS-häiriöt poikivat seminaarin Helsinkiin

Helsingin yliopisto järjestää seminaarin GPS- ja muiden paikannussatelliittien häirinnästä ja suojaamisesta seminaarin ensi viikon torstaina 23.3. Aihe on mitä ajankohtaisin, sillä liikenne- ja viestintävirasto Traficom tutkii paraikaa itärajan läheisyydessä ilmenneitä satelliittipaikannuksen häiriöitä.

Helsingin yliopisto järjestää seminaarin norjalaisen Sintefin ja Nordic Institute of Navigationin kanssa yhteistyössä. Protecting GNSS against intentional interference -seminaariin on kutsuttu puhumaan ja osallistumaan tiedeyhteisön, yritysten ja viranomaisten edustajia.

Seminaari rakentuu Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Laura Ruotsalaisen kansainvälisen tutkimusprojektin ympärille, jonka päämääränä on rakentaa edullisia laitteita satelliittinavigoinnin (GNSS) häirinnän havaitsemiseen ja syväoppimisen menetelmiä häirintälaitteiden tunnistamiseen. Projektin navigointilaitteiden valmistuksen on toteuttanut Sintef.

’’Viime päivien tapahtumat osoittavat satelliittinavigointijärjestelmien turvaamisen tärkeyden ja tilaisuuden ajankohtaisuuden’’, toteaa Laura Ruotsalainen.  Kerroimme Traficomin seuraavan tilannetta eilen 8.3.2022 julkaistussa uutisessamme (LINKKI).

Ensi viikon Helsingin yliopiston kampuksella Porthaniassa järjestettävässä seminaarissa kuullaan projektin tiimoilta viisi puheenvuoroa. Paikalle on kutsuttu aiheen tuntevia viranomaisia (Traficom, FOI, Lantmäteriet), yrityksiä (Septentrio, uBlox, Oralia) ja muita tutkijoita (TUNI, FGI, FMI) puhumaan asiaan liittyvistä aiheista.

Seminaarissa keskustellaan myös satelliittipohjaisen GNSS-infrastruktuurin suojelemisen tärkeydestä, keinoista tahallisten häiriöiden havaitsemiseksi ja suojamekanismeja häiriöitä vastaan.

Lisäys 10.3.2022: Traficom informoi twitter-tilillään keskiviikkona 9.3, että GPS-signaalin häiriötä on havaittu myös Pohjois-Suomessa, Suomen ja Norjan rajalla. Maanpäällisessä liikenteessä ei ole Traficomin mukaan havaittu häiriöitä.

Lisää: Protecting GNSS against intentional interference, 23.3.2022, Helsingin yliopisto (LINKKI, ilmoittautuminen 11.3.2022 mennessä).

Kuvituskuva: Helsingin yliopisto

.