Satelliittipaikannuksessa outoja häiriöitä – Traficom seuraa

Satelliittipohjaisen GPS-paikannuksen häiriöistä on tehty liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan poikkeuksellisen paljon havaintoja itärajan läheisyydessä. Häiriöiden aiheuttajasta ei vielä ole, mutta Traficom seuraa tilannetta ja kerää lisätietoja. Esimerkiksi keskiviikkona 9.3. GPS-häiriöitä havaittiin myös  Pohjois-Suomessa, Suomen ja Norjan rajalla. 

Traficom on saanut viranomaistahona viime viikonlopun jälkeen poikkeamaraportoinnin kautta useilta ilma-aluksilta tietoja GPS-häiriöistä. Häiriöt ovat alkaneet viikonloppuna, ja ne jatkuvat edelleen.

Tiistaina usea ilma-alus on raportoinut Traficomille GPS-signaalin häiriöistä Mikkeli-Jyväskylä-Kuopio-akselilla. Lisäksi liettulaisen Transavibaltikan kone ei ole päässyt kolmeen päivään lentämään Tallinnasta Savonlinnaan.

Traficom on pyytänyt maanantaina Fintrafficin lennonvarmistusta julkaisemaan lentoliikennetiedotteen (NOTAM) sen jälkeen, kun virasto on saanut havaintoja GPS-häiriöistä. Lentoliikennetiedote on tapa ilmoittaa lentäjille seikoista, jotka tulee huomioida lentoturvallisuudessa.

Loppulähestymistä varten on onneksi olemassa perinteiset lähestymisjärjestelmät, joissa GPS-signaalia ei tarvita. Lentoyhtiöt tekevät omat päätökset siitä, onko operointi mahdollista, jos on tiedossa, että GPS-signaalissa on häiriöitä.

Traficom ei vielä tiistain aikana tiennyt häiriön lähdettä. Varsinkin GPS-häiriöitä on vaikea havainta maan pinnalta. Häiriöt havaitaan helpommin ilma-aluksesta, ja ilmassa häiriö voi näkyä kaukanakin häiriölähteestä.  GPS-häiriöt saattavat olla hetkellisiä ja paikallisia, jolloin niitä on vaikea todentaa jälkikäteen.

Asiasta uutisoinut Helsingin Sanomat kertoi uutisessaan, että GPS-häirintä nousi edellisen kerran esille Suomessa  vuoden 2018 lopussa, jolloin Norjassa oli käynnissä sotilasliitto Naton suuri sotaharjoitus Trident Juncture, johon myös Suomi osallistui. Lehden mukaan tekijäksi epäiltiin lännessä Venäjää, joka kiisti asian.

Lisäys 10.3.2022: Traficom informoi twitter-tilillään keskiviikkona 9.3, että GPS-signaalin häiriötä on havaittu myös Pohjois-Suomessa, Suomen ja Norjan rajalla. Maanpäällisessä liikenteessä ei ole Traficomin mukaan havaittu häiriöitä.

Lisää: Traficomin tiedote (LINKKI) ja Helsingin Sanomien uutinen 8.3.2022 (LINKKI) ja jatkouutinen 9.8.2022 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty 10.3.2022