Sähkötavarapyörä suomalaisella moottoriosaamisella

Oululainen startup-yritys Ouca on tuomassa tarjolle uudenlaiset sähköavusteisen tavarapyörät, joissa hyödynnetään tamperelaisen Revonten sähkömoottoria. Uutta moottorikeksintöä tukee automaattivaihteisto ja tehokas akkuratkaisu. Mukana myös talvivideo uutuudesta.

Oululaisen Ouca Bikesin sähköavusteinen tavara ns. cargopyörä on Suomessa suunniteltu ja pyörien sarjatuotanto käynnistyy vuodenvaihteessa. Pyörät tullaan valmistamaan Suomessa rungosta ja kuljetustilasta lähtien. Osoituksena suomalaisuudesta on Avainlippu-merkki. Patentti- ja mallisuojahakemukset ovat parhaillaan käsiteltävinä.

Joskus pyöräkin täytyy keksiä uudelleen, havaitsi muutama vuosi sitten  yrittäjä ja toimitusjohtaja Tuomas Alapuranen petyttyään markkinoilla olevien sähköavusteisten cargopyörien laatuun ja ominaisuuksiin. Kesällä 2019 hän päätti, että tuo itse maailman kestävimmän cargopyörän. Tuotekehitystä on tehty yli 50 ihmisen voimin.

Kuva: Revonten automaattivaihteistolla varustettu sähkömoottorin ja akun sisältävä  One-tuotepaketti.

Uuden Ouca-pyörän jykevä ulkomuoto osoittaa, että kestävyyteen on todella panostettu. Muita tuotekehityksen pääteemoja ovat olleet käytettävyys, vakaus sekä pyörän modulaarisuus.

Suunnittelun lisäksi myös moottori vaihteistoineen sisältävät suomalaisosaamista. ’’Tamperelaisen Revonten moottori mahdollisti pyörällemme ominaisuuksia, joita emme olisi saavuttaneet muiden valmistajien moottoreilla, kuten automaattivaihteisto, pakki ja etäpäivitykset’’, kehuu Ouca Bikesin toinen yrittäjistä liiketoimintajohtaja  Jani Sipilä.

Ouca Bikes aloittaa sähköavusteisten cargopyörien sarjatuotannon vuodenvaihteessa. Tarjolle tulee ensin kolme tuotetta: Kiddiebus päiväkotien retkeilyyn, Space lähettipalveluiden näppäräksi kuljetusvälineeksi sekä Transport, joka sopii paitsi tavaroiden kuten työkalujen, myös ihmisten kuljetukseen. Kuormausrajaus on 255 kiloa.

Oucan tähtäimessä ovat Keski-Euroopan markkinat, jossa cargo-pyöriä hyödynnetään laajalti liikkumisessa. Euroopassa myytiinkin viime vuonna jo noin 200 000 cargopyörää, suurimpana markkinana Saksa.

’’Ennusteiden mukaan Euroopassa myydään 2 miljoonaa cargopyörää vuonna 2030, mikä tarkoittaa lähes 10 miljardin euron vuotuista myyntiä’’, kertoo Oucanin Ouca Bikesin  Jani Sipilä.

Lisää: Ouca Bikes (LINKKI), Revonte (LINKKI), Revonten Onen tekniikka (LINKKI) ja vuonna 2020 julkaistu uutinen suomalaisesta automaattimoottorista Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä youtube-video uutuuspyörästä suomalaistalvessa (LINKKI).