Lasten koodauskirjat pian myös äänikirjoina

Lapsille koodausta opettavan Linda Liukkaan luoma Ruby-tyttö tunnetaan ympäri maailmaa, ja nyt  hänen koodauskirjansa ollaan julkaisemassa äänikirjoina. Aprillipäivänä julkaistava Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu sisältää kaikki neljä Hello Ruby-kuvakirjaa äänikirjaksi sovitettuna. 

Maailmalla tunnetun Linda Liukkaan apsille koodauksen ja tietokoneen saloja jo vuodesta 2015 lapsille opettaneet Hello Ruby -kirjat ovat pian saatavissa myös äänimuodossa. Otava julkaisee 1.4. audioversion Linda Liukkaan viime vuonna julkaistusta Mahtava tietokoneseikkailu -kokoelmasta.

Perinteisen kuvakirjan sivuille soveltuvat yksityiskohdat on muutettu äänikirjassa audioksi joko ilman fyysistä kirjaa tai sen kanssa kuunneltavaksi. Jokaisen sadun jälkeen luvassa on myös tehtäväosuus, jossa kuuntelemisen, piirtämisen ja liikkumisen kautta voi oppia tietokoneista, ohjelmoinnista, internetistä ja tekoälystä.

Vastaavanlaisia kokemuksellisia lasten äänikirjoja ei juurikaan ole vielä tarjolla maailmallakaan, joten Liukas on ollut käsikirjoitusta työstäessään aivan uuden äärellä. Varsinkin kun iso osa hänen teoksien yksityiskohdista on kuvissa, joten tarinaa on pitänyt ajatella uudella tavalla.

Perinteisen kuvakirjan muuttamisessa äänikirjaksi on ollut mukana myös kirjailijan äiti Pirjo Liukas, joka on auttanut  pohtimaan, kuinka äänikirjasta saataisiin lapsen näköinen ja lasta kiinnostava. ”Harjoitukset piti suunnitella ihan uudesta lähtökohdasta”, Linda Liukas sanoo.

Kuuntelijan pitää pystyä hänen mukaansa hahmottamaan mitä kaikkea pitää tehdä, missä järjestyksessä ja miten varautua. Joillakin lukijoista on kirja edessään, toisilla ei. Osa kuuntelee satua hampaita harjatessaan, osa autossa istuessaan. Äänikirjan pitää taipua Liukkaan mukaan moneen.

Taustaa: Linda Liukas (s. 1986) on suomalainen kirjailija, kuvittaja ja puhuja. Hänet on palkittu  Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja valittu Forbesin Europe’s Top 50 Women in Tech -listalle. Hello Ruby -kirjoja on käännetty jo 34 kielelle.

Lisää: Otavan Hello Ruby-kirjat ja uusi 1.4.2022 julkaistava äänikirja (LINKKI) sekä aiemmat Liuskasta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).