52,3 miljoonaa euroa startup-yrityksiin

Yksityisten startup-sijoittajien aktiivisuus nousi Suomessa ennätystasolle koronavuoden 2020 laskun jälkeen. Valtaosa viime vuoden 52,3 miljoonasta eurosta virtasi alan Fiban-järjestön mukaan uusiin sijoituskohteisiin.

Aikaisen vaiheen riskisijoittajat sijoittivat vuonna 2021 yhteensä 52,3 miljoonaa euroa arviolta 626 startupiin. Yli puolet sijoituksista kohdistui yrityksiin, jotka saivat ensimmäisen rahoituskierroksen.

Tiedot käyvät ilmi Suomen enkelisijoittajaverkosto Fibanin vuosittaisesta jäsenkyselystä, johon vastasi yhteensä 480 yksityistä riskisijoittajaa.

“Tilastomme kertovat, että tyypillinen riskisijoittaja on korkeakoulutettu, yrittäjätaustainen henkilö, jolla on 6-8 startupia salkussaan, aktiivisimmilla yli kolmekymmentä”, kertoo Fibanin puheenjohtaja Annukka Mickelsson.

Lisäksi Fibanin mukaan viime vuonna aiempaa suurempi osa sijoittajien irtautumisista oli erityisen kannattavia; jopa liki viidesosa toi sijoitetun rahan takaisin yli kymmenkertaisena.

Raportoiduista 83 irtautumisesta reilu kolmannes oli yritysostoja, mikä kertoo startupien houkuttelevuudesta suuryritysten ostokohteina. Irtautumisista poikkeuksellisesti jopa kuusi prosenttia oli listautumisia.

Lisää:  Fiban ry:n  esitys 2021-vuoden sijoituksista  (LINKKI, pdf)

Taustaa: Suomen aikaisen vaiheen yksityissijoittajaverkosto FiBAN on toiminut vuodesta 2010 alkaen ja sen jäsenistö koostuu tänä päivänä yli 650 yksityissijoittajasta. Järjestön tehtävä on edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin. Yhdistyksen mukaan aikaisen vaiheen riskisijoittajan sijoittama miljoona euroa tuottaa keskimäärin 19 uutta työpaikkaa.

Kuvituskuva: Shutterstock