Suomesta haettiin kasvavasti Euro-patentteja – Nokialta +26 %

Suomen patenttihakemusmäärät Euroopan patenttivirastosta kasvoivat pandemiasta huolimatta jo toista vuotta peräkkäin. Viime vuoden 11,2 prosentin kasvuvauhti oli toiseksi korkein verrattuna muihin Euroopan maihin. Myös Nokia nosti hakemusmääriään, mutta suurin patenttien hakija oli edelleen kiinalaisyhtiö Huawei.

Suomen suunta kääntynyt monen vuoden jälkeen taas nousujohteiseksi. Erityisesti digitaalisen viestinnän patenttihakemukset kasvoivat 41 prosenttia ja televiestinnän 23 prosenttia.

Nokian patenttihakemusten määrää kasvoi 26 prosenttia. Yritys jätti yhteensä 1038 patenttihakemusta. Määrä oli vuonna 2021 yhteensä 25,7 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020. Nokia säilytti samalla paikkansa yhtenä EPO:n aktiivisimmista patentinhakijoista sijalla 14. Vuonna 2020 se oli vielä sijalla 16. ja vuonna 2019 sijalla 20.

Suomen tilastoissa Nokian jälkeen toiselle sijalle ylsi Valmet (66 hakemusta), Stora Enso (44) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT (43). Viisikko oli jo kolmatta kertaa Suomen aktiivisimpien patentinhakijoiden kärjessä.

Kaikkiaan Suomesta jätettiin viime vuonna 2111 hakemusta. Kyseessä on jo toinen peräkkäinen vuosi, kun hakemusten määrä kasvoi yli 11 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistuista EPO:n vuoden 2021 patenttitilastoista.

Suomi on EPO:n tilastoissa kymmenen parhaiten menestyneen eurooppalaisen maan joukossa yhdessä Ruotsin kanssa, jossa kasvua oli 12 prosenttia. Muissa Euroopan maissa patenttihakemukset kasvoivat keskimäärin 2,7 prosenttia, jolloin Suomen kasvu oli eurooppalaiseen keskiarvoon nähden yli nelinkertainen.

Suomi on tilastojen mukaan taas nousujohteessa, sillä vuosina 2015–2019 Suomen hakemusmäärät pysyivät joko tasaisina tai laskivat. (Kaavio: Growth of patent applications at the EPO from Finland).

Euroopan suurimmat patenttien hakijamaat, Saksa (+0,3 %) ja Ranska (-0,7 %), pysyivät tilastoissa pääpiirteissään ennallaan. Sen sijaan Britannian hakemusten määrä laski entisestään (-1,2 %).

Monet Euroopan maat paransivat sijoitustaan, näiden joukossa Tanska (+9,2 %), Espanja (+8,9 %), Italia (+6,5 %), Sveitsi (+3,9 %), Belgia (+3,3 %) ja Alankomaat (+3,1 %).

Silti edelleen suurin osan EPO:n patenttihakemusten kasvusta vuonna 2021 tuli Kiinasta (+24 % vuodesta 2020) ja Yhdysvalloista (+5,2 %). Esimerkiksi Huawei oli vuonna 2021 EPO:n suurin patenttihakija (kuin myös 2019), perässään vuoden 2020 tilastoja johtaneet eteläkorealaiset Samsung ja LG. Suunta kertoo siitä, että yhä useammat keksintöjen tekijät Euroopan ulkopuolella ja erityisesti Aasiassa pyrkivät suojaamaan keksintöjään eurooppalaisilla markkinoilla.

Lisää: Eurooan patenttivirasto EPO:n tilastoraportti 2021 (LINKKI).