Älylaitteen pieni IoT-antenni syntyy pilvialustalla

Uusien IoT-tuotteiden toteutus kännykkäliittymin on edelleen varsin haastavaa erityisesti antennirakenteiden osalta. Nyt  Murata ja Nordicsemi ovat lähteneet yhteistyöhön espanjalaisen antennivalmistaja Ignionin kanssa AWS-pilvipalvelun hyödyntämiseksi IoT-suunnittelussa.

Piiri- ja moduulivalmistajat Murata ja Nordic Semiconductor ovat solmineet kumppanuuden espanjalaisen Ignionin kanssa Virtual Antenna -teknologian käyttöönottamiseksi Amazonin pilvipalvelussa. Uuden palvelun avulla voidaan toteuttaa erittäin pieni monitaajuusantenni IoT-laitteisiin.

Barcelonassa toimivan Ignionin antennirakenne voi olla jopa kymmenen kertaa perinteisiä antenneja pienempiä. Mitoiksi ilmoitetaan 7.0 x 3.0 x 1.0 millimetriä. Yrityksen  mukaan uusi antenniratkaisu on käytössä jo yli 30 miljoonassa laitteessa.

Uudenlaista suunnittelupalvelua tarvitaan, koska pienen antennin kanssa IoT-laitteen yhteydet pitää suunnitella entistä tarkemmin. Esimerkiksi mitä pienemmäksi antennia pienennetään, sitä tärkeämmäksi toiminnan kannalta nousee oikein tehty radiotaajuusosien suunnittelu.

Ignion tekee nyt yhteistyötä Nordicsemin ja Muratan kanssat tarjoamalla verkkopohjaisia kehitystyökaluja, joiden avulla IoT-ratkaisu voidaan suunnitella  vaikka suunnittelija ei olisikaan mikään RF-alueen virtuoosi. Sitä varten yritykset tarjoavat Amazonin AWS-pilvipalvelussa Antenna Intelligence Cloud -antennipilvilaskenta- ja tekoälypalvelut.

Ignion Antenna Intelligence Cloud -verkkopalvelu on suunniteltu hyödyntämään erityisesti sen omia SMD-antenneja, Nordicsemin IoT-piirejä sekä Muratan RF-komponentteja.  Esimerkiksi Muratan keraamisten kondensaattorien ja RF-käämien korkeat Q-arvot ja tiukat toleranssit ovat keskeisiä Ignionin pilvipohjaisessa palvelussa.

IoT-ratkaisussa tarkasti oikein toimiva antennisovitus mahdollistaa luotettavamman ja ennakoitavamman antennin integrointiprosessin. Pilvipalvelu auttaa täyttämään myös uusimpien 5G:n, Wi-Fi 6E:n, LoRaWANin ja UWB:n sekä useilla radioilla varustettujen laitteiden muuttuvat vaatimukset.

Suunnittelutietojen syötön jälkeen käyttäjä saa 24 tunnin sisällä ratkaisusta räätälöidyn antennisuunnittelun sekä simulaatioraportin, joka sisältää antennin tehokkuuskäyrät, viritysohjeet sekä RF-suunnittelusuositukset. Raportin avulla on helppo välttää yleiset suunnitteluvirheet, jotka muuten voisivat viivyttää sertifiointia ja markkinoille tuloa.

Ignionin Antenna Intelligence Cloud -palvelu käyttää simulaatiorakenteissa koneoppimistekniikoita ja poistaa yhtiön mukaan tarpeen jopa alkuvaiheen prototyppilaitteistosta. Simuloitu suorituskyky on sen mukaan hyvin lähellä sitä, mitä voidaan saavuttaa todellisen maailman päätelaitteella.

Lisää: Ignion (LINKKI), Nordic Semiconductor (LINKKI), Murata (LINKKI), Iqnionin Virtual Antenna (LINKKI) ja Antenna Intelligence Cloud -palvelu (LINKKI)

Kuva: Nordicsemin Thingy 91 IoT-prototyyppialusta Ignionin antennirakenteella.