Tekniikan yliopistoille lisää rahaa

Teknologiateollisuus lahjoittaa yhteensä neljä miljoonaa euroa tekniikan alan yliopistoille. Lahjoisrahojen avulla teollisuusjärjestö osallistuu kohteiden varainhankintakampanjaan, jossa valtio on luvannut pääomittaa yliopistoja 67 miljoonalla eurolla uusien osaajien kouluttamiseksi.

Aalto-yliopisto saa lahjoituksena 1,2 miljoonaa euroa, LUT-yliopisto 900 000 euroa, Tampere 800 000, Oulu 500 000, Turku 200 000, ja Åbo Akademi sekä Vaasan, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot saavat kukin 100 000 euroa.

Kohteiden valinnan taustalla on tulevaisuuden työvoimatarve, jonka mukaan toimiala tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa.  ’’Nyt jos koskaan on koulutuksen laatuun ja tutkimukseen investoimisen aika. Osaajapula on haitannut jo pitkään yritysten kestävää kasvua’’, sanoo Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle.

Teknologiateollisuuden lahjoituksen taustalla on Sitran vuonna 2019 tekemä päätös yliopistojen pääomittamisesta 100 miljoonan euron kertaluonteisella panostuksella. Valtio kohdentaa sijoitukset kahdessa osassa vuosina 2020 ja 2022 eri yliopistojen kesken, niiden keräämän yksityisen pääoman perusteella.

Teknologiateollisuus osallistui varainhankintaan jo vuoden 2021 alussa miljoonan euron lahjoituksella, joka jaettiin tasan kaikkien tekniikan ja ICT:n kouluttajien kesken. Lisäksi Teknologiateollisuus ja sen jäsenyritykset sekä Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ovat lahjoittaneet korkeakoulutukseen viime vuosina yhteensä noin 160 miljoonaa euroa.

Kuvituskuva: Oulun yliopiston 6G-tutkimus