Vangit tekemään tekoälytyötä

Suomalaisvankiloissa aloitetaan tekoälyn kehittäminen. Rikosseuraamuslaitos ja teknologiayritys Metroc ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jossa vangeille tarjotaan tekoälyalgoritmin kouluttamiseksi tehtävää dokumenttien prosessointityötä. Kokeilussa ovat mukana Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.

Uudenlainen työtoiminnan muoto modernisoi vankiloiden työtoiminnan tarjontaa ja opettaa vangeille digitaitoja, joita tarvitaan opiskelu- ja työelämässä sekä yhteiskuntaan integroitumiseksi. Samalla it-yhtiö Metroc ostaa tekoälyn kehitystyötä ostopalveluna, ja vangit saavat tekoälyn kehittämiseen liittyvistä työtehtävistä samanlaisen korvauksen kuin muustakin työtoiminnasta.

’’Tekoälyn kouluttaminen on työnä sellaista, että sitä on mahdollista tehdä suljetuissa olosuhteissa, eikä se edellytä suuria tiloja tai investointeja. Se on mahdollista opettaa vangille lyhyessä ajassa, mikä mahdollistaa myös lyhyttä rangaistusta suorittavien vankien osallistumisen’’, kertoo Rikosseuraamislaitoksen erityisasiantuntija Satu Rahkila.

Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa ja mahdollistaa vangeille nykyaikaisia työtehtäviä. Vankiloissa on jo aiemmin kokeiltu tekoälyn koulutusta yhdessä aiemmassa projektissa. Kokemukset olivat myönteisiä ja vahvistivat vastaavan tyyppisen työn soveltuvuutta vankiloihin.

Digiprojektien lisäksi vankiloissa on aiemminkin ollut tekoälyyn liittyviä hankkeita ja vangeilla on mahdollisuus opiskella Helsingin yliopiston nettikursseja tekoälystä. Myös Älykäs vankila -hankkeessa on toteutettu Suomen ensimmäinen älyvankila eli Hämeenlinnan uusi naisvankila, jossa digipalveluiden käyttö tapahtuu suoraan sellistä sellipäätteillä.

’’Tekoälytyö tuodaan tässä pilotissa myös Hämeenlinnan älyvankilaan”, toteaa Rikosseuraamislaitoksen Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka.

Kuvituskuva: Rikosseuraamisvirasto