Nokia vetäytyy Ericssonin tavoin Venäjältä

Nokia kertoi aamun pörssitiedotteella keskeyttävänsä toimintansa Venäjältä kilpailijayritys Ericssonin tavoin. Jo aiemmin yritys kertoi lopettavansa toimitukset ja muutama päivä sitten toimitusjohtaja Pekka Lundmark ilmoitti yhtiön lopettavan myös tutkimustoiminnot Venäjällä.

Nokia kertoi pörssitiedotteessaan, ettei toiminnan jatkaminen Venäjällä ole enää mahdollista Venäjän Ukrainan sodan takia. Nokian on keskeyttänyt viime viikkojen aikana keskeyttänyt toimitukset ja kaiken uuden liiketoiminnan Venäjällä sekä aloittanut myös pienimuotoisen tutkimus- ja kehitystoimintansa siirtämisen pois maasta.

Vetäytymispäätöksen taloudellisiin vaikutuksiin liittyen Nokia toteaa Venäjän osuuden Nokian liikevaihdosta olleen alle kaksi prosenttia vuonna 2021 Ottaen huomioon vahvan kysynnän muilla markkina-alueilla, Nokia ei odota vetäytymispäätöksen vaikuttavan yrityksen kykyyn saavuttaa vuoden 2022 taloudellisia näkymiä. Nokia odottaa vetäytymispäätöksen johtavan noin 100 miljoonan euron varaukseen ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Ericsson ilmoitti jo helmikuussa lopettavansa myynnin Venäjällä ja kertoi eilen kirjaavansa keskeyttämisestä 900 miljoonan kruunun eli noin 87 miljoonan euron arvonalennuksen EU-pakotteiden takia. Yhtiöllä ei ole aamun Helsingin Sanomien mukaan Venäjällä varsinaista tuotekehitystä, vaan testauslaboratorio ja koulutuskeskus.

Nokia kertoo pörssitiedotteessa myös, että yritys pyrkii tukemaan verkkojen ylläpitoa Venäjällä vetäytymisen ajan, ja hakee lisäksi tarvittavia lupia tämän tuen mahdollistamiseksi nykyisten pakotteiden mukaisesti.  Taustalla on yrityksen mukaan , että länsimaiset hallitukset ovat Nokian mukaan humanitäärisistä syistä ilmaisseet huolensa kriittisen tietoliikenneverkkoinfrastruktuurin romahtamisesta Venäjällä.  Ne ovat painottaneet jatkuvan tiedonkulun ja internetiin pääsyn tärkeyttä, jotta Venäjän kansalaisten mahdollisuus saada tietoa ja näkemyksiä myös maan ulkopuolelta säilyisi.

Lisää: Pörssitiedotteet 12.4.2022 Nokia (LINKKI) ja 11.4.2022 Ericsson (LINKKI).