Avoimen koodin kehitysalusta suomalaiseen tiedesatelliittiin

Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti Foresail-1 on valmis avaruuteen ensi kesäksi. Satelliitin järjestelmät ja tieteelliset instrumentit ovat kehitetty ja rakennettu avoimen koodin kehitysalusta pohjalta. 

Satelliitin suunnittelusta ja satelliitin rakentamisesta on vastannut Aalto-yliopiston tiimi, joka on kehittänyt myös satelliittilaboratoriossaan uuden, avoimen satelliittialustan. Näin satelliitin toimintoja kuten asentojärjestelmää, radiota, keskustietokonetta, runkoa, antenneja, asentoantureita, akkuja ja aurinkopaneeleja voidaan käyttää pohjana myös muissa Suomen satelliittimissioissa. Alustaa on tehty avoimen lähdekoodin projektina.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks kertoo, että satelliitin suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota satelliitin luotettavuuteen ja pitkäikäisyyteen suojaamalla satelliitin elektroniikka avaruussäteilyltä paremmin kuin aikaisemmissa piensatelliiteissa.

”Satelliitista on rakennettu projektin aikana useita kehitysversioita ja järjestelmien toimivuus on varmistettu kymmenissä testeissä, esimerkiksi korkeassa tärinässä, tyhjiössä sekä matalissa lämpötiloissa. Satelliitin lopullinen lentomalli integroidaan pian laukaisualustan lähtölaatikkoon, joka kiinnitetään lopuksi laukaisupaikalla Cape Canaveralissa Falcon 9-rakettiin”, kertoo apulaisprofessori Jaan Praks.

Satelliitin kehittänyt avaruustieteen ja -teknologian huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita ja kehittää tutkimuksen pohjalta satelliitteja, jotka kestävät entistä kauemmin avaruuden vaikeissa olosuhteissa. Huippuyksikköä vetää Helsingin yliopisto ja siinä ovat mukana Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

”Olemme luoneet Suomen Akatemian pitkäjänteisen rahoituksen avulla Suomeen ensimmäisen tieteellisen avaruusohjelman, jonka tavoitteena on kehittää kestävämpää avaruustutkimusta”, huippuyksikön johtaja, professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta sanoo.

Satelliitin matka Espoon Otaniemestä alkaa muutaman päivän kuluessa. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Berliinissä Saksassa, jossa satelliitti integroidaan laukaisualustaan. Suomalaissatelliitin toimittaa Yhdysvaltoihin saksalainen laukaisuvälittäjä EXOLaunch ja se laukaistaan Tesla-autovalmistaja Muskin SpaceX-yhtiön Falcon 9-raketilla Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta Yhdysvalloista.

Uusi satelliitti ja sen tärkeät instrumentit, lähiavaruuden säteily-ympäristöä tutkiva PATE-hiukkasteleskooppi ja satelliitin radalta poistava plasmajarru, pääsevät avaruuteen kesällä 2022.  Avaruudessa satelliitin ohjaamisesta ja operoinnista vastaa Otaniemen maa-asema, joka seuraa tällä hetkellä Aalto-1- sekä Suomi100-satelliittien matkaa avaruudessa. Maa-aseman toiminta perustuu Aalto-yliopistossa kehitettyihin ratkaisuihin ja ohjelmistoihin.

Lisää: Satelliitin kehittänyt avaruustieteen ja -teknologian huippuyksikkö (LINKKI) ja  aiemmat satelliittialan uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Aloituskuva: Foresail-1-satelliitti Aalto-yliopiston satelliittilaboratoriassa testaussovittimen sisällä. Samankaltaisella sovittimella satelliitti kiinnitetään Falcon 9-rakettiin. Kuvaaja Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto.