Eurooppa tiukentaa otetta nettialustoista

Euroopan unioni ottaa tiukempaa otetta pääosin amerikkalaisista some- ja nettijäteistä uuden asteuksen kautta. Uusien säädösten kautta halutaan valvoa tarkemmin digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa ja markkinointia.

Viime viikon perjantain ja lauantain välisenä yönä Euroopan parlamentti ja neuvosto saivat päätökseen neuvottelut digipalvelusäädöksestä (Digital Services Act).  Tuleva asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa. Ennen voimaantuloa se on vielä hyväksyttävä virallisesti sekä EU parlamentissa että neuvostossa.

Uusia keinoja tarvitaan sillä halki internetin käyttäjiä jatkuvasti seuraava ja profiloiva mainonta, valheelliset ja laittomat sisällöt sekä käyttäjiä koukuttavat algoritmit ovat joitakin esimerkkejä alustoihin liittyvistä haasteista. Verkkoalustojen on poistettava myös nopeasti laittomat sisällöt, tuotteet ja palvelut.

Uusi digipalvelusäädökset (Digital Services Act, DSA) toimii yhteen digimarkkinasäädöksen kanssa (Digital Markets Act, DMA) kanssa, jossa DSA-säädökset asettavat pelisäännöt, joilla käyttäjät saavat turvallisemman ja avoimemman digitaaliympäristön, ja yrityksille taataan reilu kilpailutilanne.

Säädöksen avulla kielletään esimerkiksi internetin alustoilla tapahtuva kohdennettu mainonta henkilökohtaiseen tai herkkään dataan perustuen. Lisäksi lapsille kohdennettu mainonta kielletään täysin. Suuret alustajätit ovat perustaneet liiketoimintaansa käyttäjiä jatkuvasti seuraavan kohdennetun mainonnan varaan.

Suosittelualgoritmeihin tuodaan läpinäkyvyyttä. Useilla alustoilla näkemäsi sisältö perustuu aikaisempaan käytökseen perustuvaan, profiloituun suosittelualgoritmiin. Käyttäjien suostumuksen houkuttelu harhaanjohtavilla keinoilla kielletään.

Alustoille vastuita laittoman sisällön käsittelyssä. Alustojen tulee vahvistaa, että alustoilla myytävien tuotteiden tiedot ovat kunnossa ja pyrkiä estämään laittomien materiaalien, tuotteiden ja palvelujen liikkuminen.

Verkkoalustoille ja hakukoneille voidaan antaa sakkoja, joiden suuruus on kuusi prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Samaan aikaan pienemmille toimijoilla annetaan enemmän sopeutumisaikaa ja vapautuksia tietyistä säännöistä

Lisäksi kriisitilanteissa, joka voi liittyä esimerkiksi yleiseen turvallisuuteen tai terveysuhkaan, komissio voi vaatia erittäin suuria alustoja rajoittamaan välittömiä uhkia alustoillaan enintään kolmen kuukauden ajan.

Lisää: Euroopan unionin DSA- ja DMA-säädökset (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock