Älykkäät katuvalot suomalaisratkaisun avulla

Suomessa on käytössä satoja tuhansia perinteisiä katuvaloratkaisuja, joista voitaisiin saada aiempaa ympäristöystävällisimpiä. Lamput voitaisiin vaihtaa ledeiksi ja suunnata paremmin uusimman älytekniikan avulla, viestii  älyvaloratkaisuja kehittävä helsinkiläinen Meltron.

Meltronissa kehitettiin yhden perinteisen spotin sijaan  RS -ratkaisu, jossa on siivekkeiden lisäksi kaksi valonlähdettä kummallakin puolella ja neljä ohjattavaa kanavaa. Se valaisee tehokkaammin myös sinne, minne pitää. Kunkin kanavan valon määrää voi säätää erikseen ja energiaa säästyy.

Keskelle valaisinta suunnittelijat jättivät tietoisesti tyhjän tilan, jonka kautta siihen voitiin tuoda uusinta älytekniikkaa, antureita ja kameroita. Näin valaisimesta saatiin verkkoon analysoitavaksi myös reaaliaikaista tietoa esimerkiksi säästä ja liikenteen määristä. Samalla valonmäärää voitiin säätää sen mukaan, kuinka hämärää tai sumuista kohteessa on.

Viime syyskuussa Meltron ja kiinalainen Huawei sopivat laajemmastakin yhteistyöstä älykkään valaistuksen kehittämisessä ja tämän vuoden tammikuussa ratkaisuja testattiin jo käytännössä. Samalla ideoitiin uudenlainen älyvalaistuksen LaaS eli Lightning as a Service- rahoitusmalli.

Meltronin kehittämä optinen tekniikka soveltuu katuvalaisimien lisäksi älypuhelimiin ja tabletteihin. Esimerkiksi Amazon. com hyödyntää tekniikkaa myydyimmissä e-kirjojen lukupäätteissä. Siitä saamillaan tuloillaan suomalaisyritys pystyi satsaamaan uudenlaisten katuvalaisimien kehittämiseen.

Lisää: Meltron Oy:n optinen ratkaisu (LINKKI) ja katuvalaisinsovellus (LINKKI).

Kuva: Meltronin RS-valaisin.