Venäjä sotaretki rassaa jo suomalaista teknologiateollisuutta

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on heikentänyt huomattavasti myös suomalaisten teknologiayritysten tilannetta ja näkymiä. Uusimpien tietojen mukaan kasvu jatkunee, mutta samalla melkoinen määrä yrityksistä arvioi liikevaihtonsa supistuvan ja kannattavuuden heikkenevän. Erot yritysten ja toimialojen osalta ovat erittäin suuria.

Tiedot perustucat  Teknologiateollisuus ry:n uusimpaan kyselyyn yritysten toimitusjohtajille. Sen mukaan Venäjän aloittaman sodan takian yrityksistä 85 prosenttia ilmoitti myös, että materiaalien ja raaka-aineiden saatavuus on heikentynyt.

Lähes sama määrä yrityksiä arvioi tilanteen jatkavan heikentymistä myös lähikuukausina.  Lisäksi erilaiset tuotantohäiriöt ovat yritysten mukana myös todennäköisiä vuoden edetessä. Myös kustannusten jyrkkä nousu heijastuu kannattavuuteen.

Tutkimtuista peräti 53 prosenttia yrityksistä arvioikin kannattavuutensa heikentyvän kuluvana vuonna verrattuna viime vuoteen. Myös monen yrityksen investointisuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 20 prosenttia on laittanut investointisuunnitelmia jäihin, ja viisi prosenttia yrityksistä on perunut investointeja kokonaan.

Tuotantomäärän laskua ennakoi 23 prosenttia vastaajista, eikä henkilöstövaikutuksiltakaan voida vältytä. Yrityksistä 17 prosenttia kertoi, että henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan Venäjän Ukraina-sodan suorien tai epäsuorien vaikutusten takia.

Huojentava tieto oli kuitenkin, että tarjouspyynnöt olivat huhtikuussa vielä kohtalaisen hyvällä tasolla. Tosin yritysten väliset erot ovat pääekonomisti Petteri Rautaporraksen mukaan erittäin suuria. Rautaporraksen mukaansa osa yrityksistä tekee erinomaista tulosta, ja osa kamppailee kannattavuutensa kanssa.

Esimerkiksi elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä uusien tilausten että tilauskannan arvo laskivat selvästi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa edelliseen neljännekseen verrattuna.

Tilauskantatiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euroina 36 prosenttia vähemmän kuin loka-joulukuussa mutta yhdeksän prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021.

Huolimatta hyvästä kysyntätilanteesta ja tilauskertymästä, vaivaa puolijohde- ja komponenttipula vakavasti alan yrityksiä ja alkuvuoden liikevaihtokehitys voi jäädä heikommaksi kuin tilauskertymän puolesta voisi muuten odottaa.  Työvoiman määrä oli elektroniikka- ja sähköteollisuudessa  maaliskuun lopussa 1,4 prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa. Henkilöstöä oli maaliskuussa noin 39 500.

Lisää: Talousnäkymät 2/2022-raportti (pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock