Terveysteknologian vienti kasvoi – ohjelmat ja palvelut kirittävät

Terveysteknologian kokonaisvienti kasvoi viime vuonna 3,6 prosenttia 2,52 miljardiin euroon vaikka varsinaisten lääkinnällisten laitteiden vienti laskikin 0,6 prosenttia 1,52 miljardiin euroon. Samalla laboratoriodiagnostiikka (In vitro diagnostiikan) jatkoi kuitenkin kasvuaan. Lisäksi alan muut palvelut ja ohjelmistot ovat kasvussa.

Terveysteknologiayritysten järjestön toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on tuonut reilun 20 vuoden aikana ulkomaankauppaan 15 miljardin euron ylijäämän.  Lisäksi luvussa ei näy digitaalisten palvelujen ja ohjelmistojen osuus, joita niitä ei tilastoida toimialakohtaisesti.

Suosituin vientikohde suomalaiselle terveysteknologialle on Yhdysvallat, johon suuntautui 29 prosenttia viennistä, joskin korona-aika vähensi myös Yhdysvaltain vientiä. Syynä todennäköisesti pula puolijohteista ja globaali kauppasota.

Euroopan osuus sai lisäkasvua pandemiasta koronatestien muodossa. Vuonna 2021 viennistä Eurooppaan suuntautui 44 prosenttia, jossa tärkeimmät vientimaat ovat Iso-Britannia, Saksa ja Ranska. Yhdysvaltain lisäksi yksittäisistä maista Kiina oli viime vuonna toiseksi suurin vientimaa. Sen osuus kokonaisviennistä oli 7,8 prosenttia.

Lisää: Terveusteknologia ry (LINKKI ja aiemmat terveysteknologiaa-käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: VTT