Myydyt kännykät entistä kalliimpia

Kännyköiden myynti laski Suomessa alkuvuonna kappalemäärissä mitattuna 3,8 prosenttia, mutta keskihinnan nousu eli 14,1 prosenttia nosti koko myynnin arvoa lähes kymmenen prosenttia. Uusien 5G-puhelimien keskihinta olikin lähes 580 euroa vaikka halvempiakin malleja on jo tullut tarjolle. Kaikkien kännyköiden keskihinta oli alkuvuonna 411 euroa kun viime vuonna se oli 360 euroa.

Matkapuhelimien kauppa piti alkuvuonna  kodintekniikan kokonaismyynnin Elektroniikan tukkukauppiaiden mukaan viime vuoden lukujen tasolla vaikka useimpien alan tuoteryhmien myynti laski. Eniten laskivat nähtiin kuvantaminen eli kamerat (-19,5 %), viihde-elektroniikka (-8,2 %) ja pienten kodinkoneet (-7,0 %).

Pelitietokoneita ja tabletteja ostettiin edelleen runsaasti, mutta kotitoimiston tuotteiden kauppa taantui koronan helpottaessa.  Tablettien kysyntä piristyi, mutta kannettavat tietokoneet eivät käyneet kaupaksi enää yhtä hyvin. Parhaiten menestyivät koteihin hankitut pelitietokoneet.

Elektroniikan tukkukauppiaiden GfK:n tilastoista voi todeta myös kotitoimistojen näyttöjen, näppäimistöjen ja hiirten aiempaa vähäisemmän kysynnän, mikä saattaa johtua siitä, että etätöistä on palattu takaisin toimistoihin koronan taantuessa. Koko kodintekniikan myynti kasvoikin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 0,2 prosenttia.

Lisää: 

Kuvituskuva: DNA