Saabin uusi tutkasensori kehitettiin pääosin Tampereella

Ruotsalaisvalmistaja Saabin Sirius Compact on elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettu tutkasensori, joka tarjoaa uudenlaisia suorituskykyjä suuriin ja kiinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Tampereen yksikössä pääosin kehitetty kannettava ratkaisu voidaan integroida myös drooneihin, ajoneuvoihin, aluksiin ja radiomastoihin. 

Saabin Sirius Compact on modulaarinen sensori, jota voi käyttää joko erillisenä ratkaisuna, osana sensoriverkkoa tai muita sensoreita täydentävänä. Se nuuskii, havaitsee, luokittelee ja priorisoi hiljaisesti tutka- ja datalinkkisignaaleja, tarjoten joukoille entistäkin parempaa tilannekuvaa..

”Toiminta sähkömagneettisella spektrillä on modernin taistelukentän jatkuvasti kehittyvä haaste. Havaitsemattomana pysyminen sekä huomaamaton ja ketterä käyttöönotto on ollut Sirius Compactin kehittämisen lähtökohta”, kertoo Saabin Surveillance-liiketoiminta-alueen johtaja Carl-Johan Bergholm.

Järjestelmä moninkertaistaa käyttävissä olevan puolustuskyvyn tehoa antamalla mahdollisuuden havaita uhat ja pysyä itse havaitsemattomana. Autonomisen toimintansa ansiosta se pystyy havaitsemaan ja kokoamaan tilannekuvatietoja tallentamatta arkaluonteisia tietoja itse sensoriin.

Sensori voidaan liittää myös droneen.

Uusi Sirius Compact on kehitetty pääosin Saabin Tampereella sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa sekä Ruotsissa.

Suomessa Saabin tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö keskittyy uusimpiin teknologioihin, kuten sensoreihin, merivoimien taistelujärjestelmiin ja virtuaaliseen/laajennettuun todellisuuteen. Saab tekee tiivistä yhteistyötä Puolustusvoimien, teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa.

Uutuutta esitellään Ranskan Montpellierissä järjestettävässä alan AOC Europe -konferenssissa 10.–12. toukokuutta ja kesäkuun 13.-17. päivä Eurosatory-messuilla Pariisissa.

Lisää: Saab Sirius Compact (LINKKI).

Kuvat: Saab