6G-verkon kehitys etenee – uusi yhteisö Suomeen

Suomalaiset mobiiliverkkojen kehittäjät ovat perustaneet uuden yhteenliittymän 6G-kilpailukyvyn edistämiseksi. Uuden 6G Finlandin tavoitteena on tiivistää kotimaista 6G-yhteistyötä ja edistää alan 6G-osaamisen vaikuttavuutta myös ulkomailla. 

Uusi 6G Finland julkistettiin tänään samalla kun pääministeri Sanna Marin kertoi siitä teknologia-aiheisessa seminaarissa Tokiossa Japanin-vierailunsa yhteydessä. Taustalla on Oulun yliopiston laajalti tekemä yhteistyö japanilaisten kanssa matkapuhelinverkkojen kehittämisessä.

6G Finlandin perustajajäseniä ovat Aalto-yliopisto, BusinessOulu, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Nokia Bell Labs, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä Puolustusvoimien tutkimuslaitos.

6G Finland toimii verkostona, johon jäsenet kutsutaan sisältöperustaisesti. Yhteisön perustamisen myötä 6G Finlandin jäsenet aloittavat myös tiekartta-suunnitelman laatimisen tärkeimmistä 6G-tutkimukseen ja -kehitykseen liittyvistä painopisteistä.  Tarkoitus on myös osallistua aktiivisesti tavoitteidensa mukaiseen keskusteluun kansallisesti ja kansainvälisesti.

6G Finlandin puheenjohtajana toimii Nokia Bell Labsin Radio Systems Research Finland -tutkimusosaston johtaja Mikko Uusitalo. Hänen mukaansa tämä on Suomelle erinomainen hetki vahvistaa 6G-yhteistyötä myös kansallisesti entistä tiiviimpänä suomalaisrintamana.

Suomi on ollut kansainvälisestikin 6G-tutkimuksen ja -kehityksen kärkimaita siitä lähtien, kun maailman ensimmäinen laaja 6G-tutkimusohjelma, 6G Flagship, käynnistettiin vuonna 2018.  Suomi on lisäksi tällä hetkellä vetovastuussa myös Euroopan 6G-lippulaivaprojektissa, Hexa-X:ssä, sekä merkittävissä rooleissa myös muussa EU:n 6G-toiminnassa.  Vastaavia yhteenliittymiä on perustetty myös Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

Lisää: 6G Finland (LINKKI)

Kuvituskuva: Oulun yliopisto