Tekoäly vauhditti digipalveluiden vientiä

Tekoälyn bisnesohjelma kasvatti Suomessa neljässä vuodessa alan palveluviennin 2,5 kertaiseksi noin 280 miljoonaan euroon. Lisäksi viime vuoden lopulla päättyneen ohjelman aikana henkilömäärät tuplaantuivat ja yritysmäärät kasvoivat. Vielä viisi vuotta sitten Suomessa oli alle 20 tekoälyyn keskittynyttä yritystä.

’’Digitaalisten B2B-palvelujen viennistä on tulossa selkeä uusi tukijalka Suomelle. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin suuntautuvasta viennistä jo yli puolet on palveluvientiä. Toistaiseksi pelit ovat merkittävin palveluviennin osa-alue, mutta B2B-vienti kasvaa koko ajan ja yritysten digitalisaation edistyessä kasvu kiihtyy entisestään. Myös perinteisten teollisuusyritysten viennistä digitaalisten palvelujen vienti on kasvussa, kertoo AI Business -ohjelmaa johtanut Outi Keski-Äijö Business Finlandista.

AI Business ohjelmassa rahoitettiin vuoteen 2021 mennessä  235 miljoonalla eurolla yritysten, tutkimuslaitosten ja innovatiivisten julkisten hankintojen projekteja. Kaikkiaan hakkeita oli 347, joista yhdeksän oli mukana myös Nuorten innovatiivisten yritysten rahoitusohjelmassa.  Hankkeessa tuotiin myös  uudenlaisia palveluja yritysten ja tutkimuslaitosten käyttöön.  Esimerkiksi AI laskentatuen avulla pk- ja startup-yritykset saivat CSC:n laskentakapasiteettia maksutta merkittäviin tutkimusprojekteihinsa. Näin valmisteltiin myös etukäteen jo uuden LUMI-supertietokoneen kapasiteetin hyödyntämistä yritysten tekoälyn kehitysprojekteihin.

Vuosien 2017-2021 aikana Proof-of-Concept-hankkeita (PoC) rahoitettiin  myös pk- ja midcap-yrityksiä testaamaan moderneja tekoälyteknologioita asiakkaidensa ongelmien ratkaisemiseksi.  Lisäksi AI Business -ohjelmassa tarjottiin valmennusta pk-yrityksille datan ja tekoälyn hyödyntämiseen ja uusien liiketoimintamallien käyttöönottoon, verkotettiin suomalaisia yrityksiä globaalien partnerien kanssa. Business Finlandissa valmistellaankin parhaillaan datatalouden ohjelmaa sekä kvanttilaskennan kampanjaa,

Lisää: AI Business -ohjelman rahoittamia projekteja (LINKKI).

Kuvituskuva: Business Finland