Terveysteknologian hankinnat tukemaan innovaatioita

Terveysteknologian julkisilla hankinnoilla voisi olla aiempaa suurempi rooli edistää terveyden lisäksi alan investointeja ja innovaatioita. Nyt alan suomalainen toimialajärjestö Sailab – MedTech Finland on julkaissut julkisia hankintoja koskevat hallitusohjelmatavoitteensa ja keinonsa.

Terveysteknologian Sailab – Medtech Finlandin jäsenyritykset valmistavat tai jakelevat 80–90 prosenttia kaikista Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista ja in vitro -diagnostiikasta. Yhdistys esittää nyt, että heidän esittämät keinot otetaan osaksi tulevan vaalikauden hallitusohjelmaa.

Jotta teknologisesta kehityksestä saadaan terveysalallakin kaikki hyöty irti, on terveysteknologia otettava hyvinvointipolitiikan keskiöön. Yhdistyksen mukaan Suomen tulee ottaa käyttöön terveysteknologiastrategia ja osoittaa sen vastuuministeriöksi STM

Julkisten hankintojen roolia strategisena työkaluna korostaa niiden merkittävä investointi- ja innovaatiopotentiaali. Sailab – MedTech Finland ry esittää, että terveysteknologian julkisista hankinnoista tulisi korvamerkitä 10–20 prosenttia innovatiivisiin hankintoihin. Näin voidaan tukea parhaiden innovaatioiden saamista terveydenhuollon käyttöön ja houkutella investointeja Suomeen.

Lisää: Sailab – MedTech Finland ry:n julkisten hankintojen linja-asiakirja (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: VTT