Merkittävä isku nigerialaishuijauksiin – Interpol iski yhteistyössä

Sähköpostihuijaukset voivat pian hieman hiipua, sillä Interpol ja Nigerian poliisivoimat ovat tehneet merkittävän pidätyksen tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin tukemana. Nigerialainen sähköpostihuijari meinasi tosin ensin päästä kokonaan pälkästä, mutta pidätettiin uudelleen hänen palattua takaisin Nigeriaan.

Yhdysvaltalaisen Palo Alto Networksin Unit 42 -yksikkö oli  luokitellut pidätetyn nigerialaistoimijan osaksi SilverTerrier-haittaohjelmaryhmää, joka on yksi tunnetuista maailmanlaajuisista sähköpostihuijauksia tekevistä ryhmistä.

Pidätys onnistui Palo Alto Networksin sekä muiden tietoturva-alan kumppaneiden tiedustelutietojen ja resurssien ansiosta. Pidätys liittyy  aikaisempaan Falcon II -operaatioon, jossa pidätettiin kaikkiaan 11 nigerialaista sähköpostihuijaria tammikuussa 2022. Nyt pidätetty huijari ehti tosin ensin paeta maasta ennen kuin hänet pystyttiin pidättämään. Lopullinen pidätys pystyttiin tekemään kun hän palaisi takaisin  Nigeriaan.

Sähköpostihuijaukset ovat edelleen maailmalla yleisin ja kallein tietoturvauhka organisaatioille. Puolen vuosikymmenen aikana niiden aiheuttamat tappiot ovat nousseet vuoden 2016 ajan 360 miljoonasta dollarista viime vuoden huikeaan 2,3 miljardiin dollariin. Tehtävää edelleen riittää yritysten lisäksi niin lainvalvojilla kuin tietoturva-alan toimijoillakin .

Lisää: Palo Alto Networksin tausta-artikkeli Nigeria-pidätyksen  (LINKKI) ja Interpolin 25.5.2022 tiedote asiasta (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock