Pirkanmaa etsii älytekstiilien osaajia yhteistyöhön

Uudenlaiset älytekstiilit ovat monille varsin vieras ja futuristiselta tuntuva alue, mutta silti niiden tutkimusta on tehty pitkään korkeakouluissa ja erilaisissa tutkimusorganisaatioissa. Nyt alan toimijat Pirkanmaalla aikovat synnyttää yhteistyössä uusia innovaatioita ja siihen haetaan uusia toimijoita uutuushankkeen ja työpajojen kautta.

Kestävien ja älykkäiden tekstiilituotteiden valmistaminen vaatii poikkitieteellistä eri alojen osaamista, joten Pirkanmaalla ollaan syksyllä aloittamassa uudenlaista tekstiili- ja materiaalitekniikan tutkinto- ja hankeohjelmaa.  Tampereen teknillisen korkeakoulun (TAMK) rooli on erityisesti materiaali- ja kiertotalousosaamisessa, ja osatoteuttaja toimiva Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) vastaa muotoiluosaamisesta.

Uuden kestävien älytekstiilien ekosysteemi -hanke lupaa tuoda alan toimijoita yhteen muun muassa uusien innovaatioiden synnyttämiseksi. ’’Hankkeessa kehitettävä tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi tuo yhteen muun muassa tekstiili- ja IT-alan toimijoita uusien innovaatioiden synnyttämiseksi. Samoin uusia innovaatioita tarvitaan myös uusien tuotteiden jalostamiseksi, erityisesti esimerkiksi terveydenhuollon tuotteiksi, hankkeen projektipäällikkö Paula Valonen Tampereen ammattikorkeakoulusta kertoo.

Pirkanmaalla toimivan hankkeessa halutaan törmäyttää eri alojen toimijoita toisiinsa ja auttaa heitä kehittämään sekä jalostamaan uusia tuoteideoita. Valonen iloitsee siitä, että hanke on jo herättänyt paljon kiinnostusta. Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen.

’’Tavoitteena on, että syntyy uusia tuoteideoita yrityksille, mahdollisesti myös uutta liiketoimintaa ja uusia yhteistyöverkostoja. Tuomme yhteen yrityksiä, julkisia toimijoita, korkeakouluja ja tutkimusorganisaatioita sekä näiden kansainvälisiä verkostoja’’, Valtonen taustoittaa. Yrityksille tarjotaan tietoa eri tekstiilimateriaalien soveltumisesta osaksi älytekstiilejä ja uusiomateriaalien käyttämiseksi puettavan älykkyyden tuotteissa.

Tulevissa työpajoissa luodaan tuoteideoita ja -aihioita eteenpäin jalostettavaksi yhdessä yritysten kanssa. Myös kiertotalous- ja kestävyysnäkökulma on vahvasti mukana. Kohderyhmänä ovat tekstiili- ja teknologiayritykset, jotka jo valmistavat älyvaatteita tai niihin liittyviä materiaaleja, komponentteja, ohjelmistoja ja palveluita. Mukaan voivat tulla myös uusio- ja kierrätysmateriaaleja tuottavat sekä suunnittelua tarjoavat yritykset.

Hanke toteutetaan 1.9.2021–31.8.2023 ja rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankeen toinen työpaja järjestetään 1.6.2022. Lisää hankkeen nettisivujen kautta.

Lisää: Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemin nettisivut (LINKKI), TAMK:n uusi koulutusohjelma (LINKKI, myös suomeksi)  ja aiemmat älyvaatteisiin liittyvät uutisartikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI1, LINKKI2 ja LINKKI3).

Kuvat: TAMK