Suomen uusin superkone nousi kolmanneksi nopeimmaksi

Kajaaniin sijoitettu yhteiseurooppalainen Lumi-supertietokone sijoittui kolmanneksi tuoreimmalla maailman nopeimpien supertietokoneiden Top500-listalla. Kone saavutti testeissä 151.9 petaflopsin High Performance Linpack (HPL) -suorituskyvyn. Lumi on myös kolmanneksi ympäristöystävällisimmistä supertietokoneista. Kone vihitään käyttöön kesäkuussa.

Kajaanin superkonetta operoi Suomen superlaskentakeskus CSC. Kone on ainutlaatuinen hanke myös kokonsa, ympäristöystävällisyytensä ja yhteiseurooppalaisen luonteensa ansiosta, koska sitä isännöi kymmenen maan konsortio. Lumi on samalla myös Euroopan nopein supertietokone. Tässä Lumin suoritusarvot (LINKKI).

Lumi saavutti kolmostilan Top500-listalla Hampurin ISC22-superlaskentatapahtumassa. Kuva: EuroHPC JU.

’’Lumi-konsortio on innoissaan koneen Top500-listasijoituksesta ja odottaa sitä, että sen huomattavaa laskentatehoa aletaan käyttää yhteiskunnallisesti merkittävään TKI-toimintaan’’, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) Lumi sijottui myös sijalle 3. Se on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon alkuperäinen superkoneiden Top500-sijoitus perustuu.

Lumi sijoittui kolmanneksi myös supertietokoneiden vihertävällä Green500-listalla, joka asettaa  supertietokoneet järjestykseen energiatehokkuuden perusteella. Lumin suorituskyky wattia kohden oli 51.6 gigaflopsia. Sitäkin tärkeämpää on, että Lumi hyödyntää sataprosenttisesti uusiutuvaa vesivoimaenergiaa ja hukkalämpö syöteen Kajaanin kaukolämpöverkkoon.

Yhteiseurooppalainen Lumen on toimittanut Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja kone  perustuu yrityksen Cray EX -supertietokoneeseen, joka rakentuu oAMD:n ja Nvidian suorittimista. Koneen nykyinen HPL-suorituskyky tulee kasvamaan vielä kesäkuussa 375 petaflopsiin, kun koneen grafiikkasuoritinosiota laajennetaan.

Uuden superkoneen viralliset vihkiäiset pidetään maanantaina 13.6.2022 Kajaanissa. Sitä voi seurata myös verkon välityksellä (LINKKI tulee myöhemmin).Koneen toinen pilotointivaihe valituille käyttäjille alkaa elokuussa 2022, ja järjestelmä tulee yleisesti käyttäjien saataville syyskuun 2022 lopussa.

’’Odotamme innolla Lumin näkemistä täydessä loistossaan myöhemmin tänä vuonna ja datavetoisen tieteellisen tutkimuksen kultaista aikakautta Euroopassa, jonka Lumi ja muut EuroHPC-järjestelmät mahdollistavat”, arvioi tulevaisuutta Pekka Manninen, LUMI-supertietokoneesta vastaava johtaja CSC:llä.

Lisää: Lumi EuroHPC (LINKKI), HP Cray EX (LINKKI), Vuoden 2o22 top 500 -superkoneiden lista 2022 (LINKKI), HPCG500- (High-Performance Conjugate Gradient) (LINKKI) ja Green500-lista (LINKKI).

Kajaanin HPE Cray EX Lumi-superkoneen tekniikkaa

 • Grafiikkasuoritinosio koostuu 2560 solmusta, joista jokaisessa on yksi 64-ytiminen AMD Trento -suoritin ja neljä AMD MI250X -grafiikkasuoritinta.
 • Jokaisessa grafiikkasuorittimen solmussa on neljä 200 Gt/s:n verkkokorttia, eli jokaisella niistä on yhteensä 800 Gt/s:n kaistanleveys LUMIn kytkinverkossa.
 • LUMI-G:n Linpack-suorituskyky tulee olemaan lopullisessa kokoonpanossa 375 petaflopsia.
 • MI250X-grafiikkasuorittimen 128 Gt:n HBM2e-muisti tarjoaa yli 3,2 Tt/s muistikaistaa.
 • Yksi MI250X-kortti pystyy tuottamaan 42,2 teraflopsin suorituskyvyn HPL-suorituskykytestissä. Lisätietoja kortin suorituskyvystä voi löytää AMD:n verkkosivustolta.
 • LUMIssa on grafiikkasuorittimien lisäksi toinen osio (LUMI-C), joka käyttää pelkkiä prosessorisolmuja ja jossa on 64-ytimiset kolmannen sukupolven AMD EPYC™ -suorittimia ja muistia 256 Gt:n ja 1024 Gt:n väliltä. Kaksikantaisia prosessorisolmuja on yhteensä 1 536.
 • LUMIssa on myös osio, jossa on suuria muistisolmuja yhteensä 32 Tt:n edestä.
 • Visualisointia varten LUMIssa on 64 Nvidia A40 -grafiikkasuoritinta.
 • LUMIn tallennusjärjestelmä rakentuu kolmesta kerroksesta perustuen Cray Clusterstor E1000-tallennusjärjestelmään HPE:ltä: 8 petatavun huippunopea Lustre-teknologiaan perustuva flash-levyjärjestelmä, 80 petatavun perinteisempi rinnakkaislevyjärjestelmä, joka perustuu myös Lustre-teknologiaan.
 • Lisäksi LUMIssa on 30 petatavun datanhallintajärjestelmä, joka perustuu Ceph-teknologiaan.
 • LUMIssa on myös OpenShift/Kubernetes-teknologiaan perustuva konttipalvelu mikropalvelujen pyörittämistä varten.
 • LUMIn eri osiot on kytketty samaan Crayn omaan erittäin nopeaan HPE Slingshot-kytkinverkkoon (200 Gbit/s).
 • LUMI vaatii lähes 300 m2 lattiapinta-alaa, joka vastaa noin kahden tenniskentän kokoa. Järjestelmän paino on lähes 150 000 kg (150 tonnia).

LISÄÄ: Aiemmat supertietokone-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Aloituskuva: Fade Creative / Lumi (LINKKI).