Valtio kerää virtuaalivalutoista ennätystulot – osa jää silti ilmoittamatta

Verohallinnon alustavien tietojen mukaan yli 12 500 henkilöä ilmoitti tänä vuonna veroilmoituksellaan virtuaalivaluutoista saatuja tuloja yli kahden miljardin euron edestä. Ilmoittajien määrä lähes nelinkertaistui vuoden takaiseen verrattuna, jolloin valtiolle kertyi virtuaalivalutoista noin 140 miljoonan euron veropotti.

Verohallituksen ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta uskoo, että virtuaalivaluuttamarkkinan voimakkaan kasvun lisäksi ilmoittamisaktiivisuuteen on vaikuttanut Verohallinnon oma toiminta. Silti hän uskoo, että voimakkaasta kasvusta huolimatta iso osa viime vuoden virtuaalivaluuttakaupoista jäi ilmoittamatta.

’’Arvioimme alkuvuodesta, että Suomessa olisi jopa 150 000 sellaista henkilöä, joilla olisi ilmoitettavaa virtuaalivaluutoista. Nyt näyttää siltä, että etenkin tappiollisia luovutuksia on jäänyt ilmoittamatta’’, Puiro sanoo.  Kansainvälisistä pörsseistä saadut tiedot auttavat myös valvonnassa.

Puiro kertoo, että Verohallinto on pyytänyt ulkomaisista virtuaalivaluuttapörsseistä tietoja liittyen suomalaisten tekemiin virtuaalivaluuttakauppoihin.  ’’Meillä on jo käytettävissä laajasti tietoja, joiden avulla voimme valvoa ja varmistaa, että virtuaalivaluuttakaupat tulevat asianmukaisesti ilmoitetuiksi ja että niistä maksetaan verot’’, Puiro kertoo.

Puiro kertoo , että Suomessa virtuaalivaluutoilla toimiminen on pääosin sijoitustoimintaa. Louhinnasta tuloja saavat ovat vähemmistössä.  ’’Tämänhetkisten tietojemme mukaan noin 1400 henkilöä on ilmoittanut tuloja louhinnasta viime vuodelta. Tuloja louhinnasta ilmoitettiin reilun 2 miljoonan euron edestä’’, ylitarkastaja Timo Puiro kertoo.

Uudenlainen virtuaalivaluuttojen markkina kasvoi vuodesta 2019 vuoteen 2021 nopeasti. Kun globaalimarkkinan arvo oli vuodenvaihteessa 2019-2020 noin 178 miljardia euroa, tämän vuoden alussa se oli jo lähes 2,1 biljoonaa. Myös valuuttojen hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi. Esimerkiksi suosituimman bitcoinin arvo nousi vuodessa noin 10 000 eurosta noin 60 000 euroon.

Lisää: Verohallinnon linkit virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamisesta (LINKKI).

Kuvituskuva: UT