Teollisuuden kyberhyökkäykset maksavat jo miljoonia

Tietoturvayhtiö Trend Micron uusimman selvityksen mukaan 89 prosenttia kaikista sähkö-, öljy- ja kaasualan yrityksistä on joutunut viimeisen vuoden aikana tuotantoon ja energiahuoltoon vaikuttaneiden kyberhyökkäysten kohteiksi.  Suomessa Valtran traktoritehtaan tuotanto on esimerkiksi kipuillut emoyhtiönsä kyberhyökkäyksistä.

Yhdysvaltalaisen Trend Micron tutkimus tehtiin vuosi Colonial Pipeline -putkiyhtiön kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen jälkeen.  Maan suurimman polttoaineiden putkilinjaston ohjausjärjestelmiin kohdistunut hyökkäys pysäytti linjaston usean vuorokauden ajaksi, mikä johti merkittävään polttoainepulaan Yhdysvaltain itärannikolla. Se on edelleen maailman suurin kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut hyökkäys.

Kyberhyökkäysten uhreiksi joutuneet vastaajat kertovat Trend Micron sevityksessä , että heidän keskimääräiset taloudelliset vahinkonsa operatiivisen teknologian ja teollisten ohjausjärjestelmien häiriöiden takia ovat noin kolme miljoonaa euroa.

Noin puolet hyökkäysten kohteeksi joutuneista teollisuusorganisaatioista on puolestaan yrittänyt vastausten mukaan parantaa kyberturvallisuuttaan, mutta niillä ei ole aina riittävästi resursseja tai tietotaitoa puolustautuakseen uusia uhkia vastaan.

Teollisuuden digitalisoituminen on vahvassa kasvussa. Samalla se on synnyttänyt Trend Micron suomalaisen kybertuvallisuusasiantuntija Kalle Salmisen mukan myös uusien uhkien hyökyaallon, johon on vaikea vastata. Teollisuuden  IT- ja OT-ympäristöjen tehokas hallinta edellyttää kokenutta kumppania, jonka kaukonäköisyys ja osaaminen tarjoavat luokkansa parhaan suojauksen molemmissa ympäristöissä.

Uusimpana pilvi- ja reunapalvelujen sekä 5G-yhteyksien lisääminen IT- ja OT-ympäristöihin on muuttanut teollisia toimintoja ja järjestelmiä ennen näkemättömän nopeasti. Niinpä organisaatioiden on pysyteltävä kehityksen kärjessä ja huolehtia tietoturvastaan, jotta niiden toiminta ja omaisuus olisivat suojatut. Riskien ja uhkien näkyvyyden parantaminen on ensimmäinen askel, jolla luodaan turvallinen teollinen pilvi- ja yritysverkko.

Lisää: Trend Micron The State of Industrial Cybersecurity IoT-raportti (LINKKI, vaatii kirjautumisen).

Kuvituskuva: Trend Micro