Nokia mukaan japanilaiseen 6G-maailmaan

Nokia kertoi tänään, että aloittavansa 6G-verkkojen kehitysyhteistyön japanilaisten teleoperaattori Docomon ja NTT:n kanssa. Tarkoitus on määritellä myös keskeisiä uusia teknologioita, joita tarvitaan tulevaisuuden 6G-verkkojen toiminnassa. Mukana on video myös Nokian 6G-visioista ja tarvittavista tekniikoista.

Nokia keskittyy japanilaistahojen kanssa tekoälynpohjaisen ilmarajapinna ja alle terahertsitaajuuksien radioyhteyksiin.  Yritykset pyrkivät osoittaa, että suuriin datanopeuden voidaan päästä 140 gigahertsin taajuuksilla säteittäisittäin. Tarkoitus on demota tekniikoita vielä tämän vuoden aikana Japanin lisäksi Nokian Saksan Stuttgartin toimipisteessä.

Nokia kertoo tiedotteeessa , että tuleva 6G ei rakennu vain olemassa oleville teknologioille ja järjestelmille, vaan laajentaa ja muuttaa verkon mahdollisuuksia, kuten yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi äskettäin Davosin päättäjien kokouksessa. Hänen viestinsä saikin laajasti julkisuutta maailman yleismedioissa. Suomessa esimerkiksi MTV3 haastatteli Pekka Lundmarkia Extra-ohjelmassaan.

Nokia on hankenut jo kuusi uutta avainteknologiaa, jotka ovat tärkeitä tulevaisuuden 6G-verkkoissa. Näitä ovat esimerkiksi spektriteknologiat, tekoälyn natiivi ilmarajapinta, verkko anturina, äärimmäinen liitettävyys sekä kognitiiviset, automatisoidut ja erikoistuneet arkkitehtuurit ja verkon turvallisuusasiat luotettavuuksineen.

Kuuden teknologiakomponentin joukosta uuden yhteistyöprojektin tavoitteena on esitellä erityisesti tekoälyyn perustuvan opitun aaltomuodon etuja lähettimen ja  syväoppivan vastaanottimen kanssa keskitaajuuskaistalla sekä testata sisätiloissa myös korkean tiedonsiirtonopeuksia alle terahetsin taajuuksilla.

Lisää: Nokian 6G visiot (LINKKI) ja taustaa 6G-tekniikoille (LINKKI). Lisäksi viimeisimmät uutiset 6G-tekniikoita löydät Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock