Applen M2-piirissä yli 20 miljardia transistoritoimintoa

Apple esitteli kehittäjäkokouksessaan uusimman Mac-koneidensa M2-piirin, joka on toteutettu viiden nanometrin prosessilla. Kymmenessä ytimessä on yli 20 miljardia transistoritoimintoa ja nopeat grafiikka ja muistitoiminnot.

Applen M2 aloittaa uuden sukupolven piin, joka on suunniteltu erityisesti yrityksen Mac-koneille eikä kännyköihin tai tabletteihin. M2 on rakennettu Applen mukaan parannetulla, toisen sukupolven viiden nanometrin teknologialla, ja se koostuu 20 miljardista transistorista – 25 prosenttia enemmän kuin aiempi ensimmäisen sukupolven M1.

Kuva: Applen esittelyvideolta.

Uutuus on Applen mukaan wattia kohden  M1:een nähden 18 prosenttia nopeampi, ja grafiikkakäytössä jopa 34 prosenttia nopeampi. Tekoälyä avitetaan 40 prosentin lisäyksellä ja 100 Gt/s:n muistiväylä on M1:stä puolet leveämpi. Piirille voidaan tuoda jopa 24 gigatavua lähimuistia.

”M2 käynnistää M-sarjan sirujen toisen sukupolven ja ylittää M1:n merkittäviä ominaisuuksia”, sanoi Johny Srouji, Applen Hardware Technologies -osaston johtaja WWC2-tapahtumassa. Applen uutuusjulkistuksia seurattiin Kalifornian piilaaksossa.

Applen M2 voidaan varustaa jopa 24 gigatavun lähimuisilla.

Uudessa M2:ssa on myös Applen seuraavan sukupolven GPU-grafiikkamoottori, jossa on jopa 10 ydintä eli kaksi enemmän kuin aiemmassa M1.

Lisätransistorit parantavat ominaisuuksia koko sirussa, mukaan lukien muistiohjain, joka tuottaa yhtenäistä muistin kaistanleveyttä – 50 prosenttia enemmän kuin M1. Ja jopa 24 Gt:n nopean yhdistetyn muistin ansiosta M2 pystyy käsittelemään entistä suurempia ja monimutkaisempia työkuormia.

Yhdessä suuremman välimuistin ja suuremman muistin kaistanleveyden kanssa 10-ytiminen grafiikkasuoritin tarjoaa Applen mukaan 25-35 prosentin lisäyksen grafiikkasuorituskykyyn.  M2:n GPU tarjoaa 2,3 kertaa nopeamman suorituskyvyn samalla tehotasolla kuin aiempi M1.

Applen kehittäjäkokouksessa esiteltiin myös iOS16, iPadOS 16, macOS Ventura ja watchOS 9 -käyttöjärjestelmäversiot sekä uusia kannettavia tietokonemalleja. Lisää uutuuksista voit katsoa uutuuksien julkistusvideoilta (LINKKI). Tässä myös Applen oma kuvakooste WWDC22-tapahtumastaan (LINKKI).

Lisää: Applen M2:n taustatiedot (LINKKI), esittelyvideo uutuuksista ja M2:sta (LINKKI, 55 min. M2-osuus) sekä ja aiemmat Applen M-sarjan Soc-piirejä ja laitteita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).