Broadcast-jakelu on edelleen mobiilia energiatehokkaampaa

Netin yksilöllinen tiedonsiirto kuluttaa selvästi enemmän energiaa kuin perinteinen broadcast-tyyppinen radio- tai televisiojakelu, muistuttaa antenniverkkoa ylläpitävä Digita. Heidän mukaansa on ekoteko katsoa urheilutapahtuma mobiililaitteen sijasta antennitelevisiosta.

Tiedonsiirron sähkönkulutus on viime aikoina ollut julkisen keskustelun aiheena ja aluetta on tutkittu laajalti myös suomalaisissa korkeakouluissa. Aihe on myös  tärkeä koko maapallon kannalta, sillä sekä datan että päätelaitteiden kasvava määrä kuluttaa koko ajan enemmän sähköä.

“Mobiiliverkko kuluttaa sitä enemmän sähköä, mitä enemmän verkossa on mobiililaitteita kiinni. Broadcast-verkossa tilanne on toinen – sähkönkulutus ei käytännössä muutu, vaikka lähetysten vastaanottimia olisi kuinka paljon”, kertoo Digitan TV- ja videoliiketoiminnasta vastaava Teppo Ahonen.

Antenniverkkoa operoivan Digitan mukaan audiovisuaaliset sisällöt kannattaisikin jaella edelleen suurille väestömäärille maanpäällisen jakeluverkon eli broadcasting-jakelun kautta. Samaa viestii myös Viime vuonna julkaistu, koko Euroopan kattaneessa lähetyksiin ja striimaamiseen keskittynyt LoCat-energiankulutustutkimus. Henkilökohtaisempi netti voidaan ottaa mobiilisti tai hybridiratkaisujen kautta.

Lisää: LoCAT-raportti (LINKKI)

Kuvituskuva: Digita