Nokia jakoi tutkimusrahaa yliopistoille

Nokia osallistuu neljän suomalaisen yliopiston varainhankintakampanjaan runsaalla miljoonalla eurolla. Nokia lahjoittaa voimallisesti esimerkiksi uudenlaisten 6G-verkkojen tutkimukseen.

Oulun yliopistolle Nokia lahjoittaa 250 000 euroa. Oulu on ollut pitempään Nokialle tärkeä strateginen kumppani radioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa ja uusien innovaatioiden kehittämisessä.  Nokia on ollut myös merkittävä Oulun yliopiston alumnien ja opiskelijoiden työnantaja.

Tällä hetkellä Nokian ja Oulun yliopiston yhteistyön keskiössä on erityisesti yhteistyö maailman ensimmäisessä laajassa 6G-tutkimuksesssa, Suomen Akatemian rahoittamassa 6G Flagship -tutkimuskokonaisuudessa.

”Haluamme tällä lahjoituksella korostaa suomalaisen tutkimuksen ja koulutuksen merkitystä ja varmistaa, että Suomesta löytyy maailmanluokan innovointia ja osaamista myös tulevaisuudessa”, sanoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto.

Oulun 250 000 euron lahjoituksen lisäksi Nokia jakaa Aalto-yliopistolle 500 000 euroa, Helsingin yliopistolle 150 000 euroa ja Tampereen yliopistolle 200 000 euroa. Kaikki lahjoituksen saavat yliopistot edistävät Nokian kannalta keskeisiä tutkimusaloja, joista esimerkkeinä 5G- ja 6G- tutkimus, reunalaskenta, tekoäly, koneoppiminen sekä kvanttiteknologiat.

Esimerkiksi Tampereen yliopiston kanssa yhteistyön keskiöön ovat nousseet matkapuhelinalueen lisäksi järjestelmäpiirit. Aalto-yliopisto on päättänyt kohdentaa saamansa lahjoituksen kvanttiteknologian kehittämiseen sekä 6G-teknologiaa tutkiviin tohtorikouluihin.

Aallolla ja Nokialla on meneillään noin 20 yhteistä tutkimusprojektia, joissa paneudutaan muun muassa 5G-teknologiaan, signaalinkäsittelyyn, antenniteknologiaan, tekoälyyn, koneoppimiseen, esineiden internetiin, mobiilipilvipalveluihin ja materiaaleihin.

Nokia osallistuu omilla lahjoituksillaan valtion rahoittamaan yliopistoille suuntaamaan vastinrahakampanjaan, jossa se myöntää omaa vastinrahaa suhteessa niiden keräämään yksityiseen pääomaan.

Oulu sai rahaa myös akatemiahankkeisiin

Suomen Akatemia on myöntänyt Oulun yliopistolle nelivuotisen rahoituksen 15 tutkimushankkeelle. Niistä esimerkiksi Pekka Kyösti tutkii radioaaltojen etenemistä yli sadan gigahertsin taajuuksilla. Lähes puolen miljoonan euron tutkimusrahalla kehitetään uusien radiolaitteiden mittausjärjestelmiä sekä toteutetaan radiokanavamittauksia ja -mallinnusta.

Tehtävät radioaaltojen etenemismallit tukevat tulevaisuuden järjestelmiin liittyvää tutkimusta ja tulevien radiolaitteiden testausta. Hankkeessa tutkittavia ja nykyisiä järjestelmiä korkeampia radiotaajuuksia tarvitaan tulevaisuuden tietoverkkojen suurissa datanopeuksissa ja uusissa sovelluksissa.

Taustaa: Nokia työllistää Suomessa nykyisin yli 6 500 henkilöä. Se on palkannut viime vuosien, 2018-2021 aikana noin 1 700 uutta työntekijää Suomen yksiköihin, joista suuri osa työskentelee korkeaa osaamista vaativissa tutkimus- ja kehitystehtävissä. Lisäksi Nokia tarjoaa vuosittain harjoittelupaikan noin 500 opiskelijalle tai vastavalmistuneelle.

Lisää: Nokian (LINKKI), Aalto-yliopiston (LINKKI), Helsingin yliopiston (LINKKI), Oulun yliopiston (LINKKI) ja Tampereen yliopiston Nokia-tiedotteet (LINKKI).

Kuvituskuva: Oulun yliopisto & 6G-tutkimus

Uutista päivitetty ja laajennettu