Suomalaiset SaaS-yritykset tarvitsevat lisää osaajia

Suomalainen ohjelmistoala on voimakkaassa kasvussa, mutta erityisesti Saas eli software as a service -sektori kasvuodotukset ovat nyt maa luokkaansa. Jyväskylän yliopiston selvityksen mukaan jopa 56 prosenttia suomalaisista SaaS-yrityksistä ennakoi toimintaansa merkittävää kasvua. Vain pula alan osaajista voi viedä terän alueen kovimmalta kasvulta.

Toimitusjohtaja Rasmus Roiha, Ohjelmisto- ja e-business ry

”Jos joku ei vielä SaaS-bisnestä tunne, nyt olisi korkea aika. Kun 56 prosenttia yrityksistä ennakoi merkittävää kasvua, tiedossa on Suomen viennille uusi keihäänkärki”, arvioi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha selvityksen tuloksia.

Erityisesti SaaS ja laajemminkin koko ohjelmistoalan kasvua alleviivaa vertailu muihin toimialoihin. Useimpien luvut ovat varsin vaatimattomia etenkin verrattuna ohjelmistoalan sisältä löytyvään omaan superkasvualaan. Nykyoloissa kasvuun kykenevät toimialat ja yritykset ovat siten entistäkin tärkeämpiä koko Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille.

Ja lisää vetoapua kaikki alat saavat ohjelmistoista. ’’Koska talous ja ylipäänsä kaikki toiminta digitalisoituvat koko ajan nopeammin, mihin tahansa maailmaan helposti verkossa vietävä SaaS-liiketoiminta on suuri kansallinen valtti”, summaa Roiha Suomen digitalisoituvia vientinäkymiä.

Vain pula osaajista jarruttaa. ”Suomen pitää kouluttaa enemmän ihmisiä alalle, alanvaihtajia on tuettava, Suomen kansainvälisen vetovoiman tulee olla kohdillaan ja tänne tulevat täytyy ottaa hyvin vastaan – ja naiset on saatava paljon vahvemmin alalle”, pakotoi Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha toiveitaan koodaripulan taltuttamiseksi.

Roihan SaaS-alueen tilannekuva pohjaa Jyväskylän yliopiston, Ohjelmisto- ja e-business ry:n, Vaasan yliopiston ja Teknologiateollisuus ry:n yhteishankkeena toteuttamaan Ohjelmistoyrityskartoitukseen, joka on ladattavissa netistä (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Ohjelmisto- ja e-business ry