Matalammat 5G-taajuudet kesämökkiläisten käyttöön

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama yhteisverkko on rakentanut kesämökeistään tunnetulle Saimaan alueelle uuden 700 megahertsin 5G-verkon. Uusi matalamman taajuuden 5G-verkko toimii jo muassa Juvalla, Parikkalassa, Punkaharjulla, Puumalassa, ja Sulkavalla.

Telian ja DNA:n 5G-yhteisverkon peitto kasvaa kesän aikana toteutettavan uuden taajuusalueen käyttöönoton myötä. Jo rakennetussa verkossa aktivoidaan matalammalla 700 megahertsin taajuudella rakennettu 5G, jonka kantama on kymmenen kilometrin luokkaa.

Kuva: DNA

Tyypillisesti taajamissa käytettävän 3,5 gigahertsin 5G-taajuuden peittoalue on noin 1,5 km, joten matalampi taajuus tuo tarjolle huomattavasti laajemman peittoalueen.  Samalla verkon kuuluvuus rakennusten sisällä paranee yhteisverkon mukaan selvästi.

Uusi 5G-verkko tuo helpotusta myös festareille ja muille kesätapahtumille. Uuden 700 megahertsin verkon kapasiteetti on moninkertainen 4G-verkkoon verrattuna, minkä vuoksi siihen saa yhdistettyä suuremman määrän laitteita. Verkon ei pitäisi ruuhkautua suurissa tapahtumissa.

Suomen Yhteisverkko on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.