Jyväskyläläistutkijoilta syntyi myytävä tuote

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorion tutkijat tekivät mikroelektroniikan ja akkujen pinnoituksen tueksi laitteiston, joka kelpaa muillekin tutkijoille. Samalaista laitetta ei ole kaupallisilta markkinoilta saatavissa,  joten sillä voi olla kysyntää laajemminkin maailmalla.

”Tuntuuhan se hienolta, että olemme onnistuneet kehittämään tutkimustoiminnan yhteydessä järjestelmän, josta tuli niin hyvä, että muutkin haluavat sellaisen meiltä ostaa, koska muualta ei vastaavaa osaamista löydy”, fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa työskentelevä akatemiatutkija Mikko Laitinen myhäilee.

Laitisen kehittämä ja rakentama rekyylispektrometrilaitteisto, ToF-ERDA (Time-of-flight elastic recoil detection analysis), toimitettiin keväällä Surreyn yliopistoon Isoon-Britanniaan. Jaakko Julin vastasi laitteiston kaasuilmaisimen suunnittelusta ja rakentamisesta.

Tutkimuskokonaisuuden kauppahinta oli hieman yli puoli miljoonaa euroa. Tässä ensimmäisessä päänavauksessa voittoa kauppahinnasta on hieman alle puolet.  Myyntitoiminta laajentaa yliopiston tutkimuksen rahoituspohjaa, joka rakentuu pitkälti muun muassa Suomen Akatemian myöntämien rahoitusten varaan. Rakentamiseen liittyvät kokeilut poikivat myös tutkimusjulkaisuja.

”Ainakin yksi yliopisto on myynyt samanlaisia laitteita, mutta Jyväskylän yliopisto on ainoa maailmassa, josta voi ostaa kokonaisen järjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Mukana tulee siis raudan lisäksi tarvittava automaatio, datan analysointiin soveltuva ohjelmisto sekä muu osaaminen”, Laitinen kertoo.

Lisää: Jyväskylän Yliopiston JYUnity-lehden juttu (LINKKI).

Kuva: Jyväskylän yliopiston tutkimuslaitteiston ostajat Pierre Couture (2. oik.), Matthew Sharpe (3. oik.) ja Callum McAleese (2. vas.) Surreyn yliopistosta sekä kehittäjämyyjät Jaakko Julin (vas.) ja Mikko Laitinen (oik.) Jyväskylän tyliopistosta. Kuvaaja: Vladimir Palitsin/Jyväskylän yliopisto.