Langaton versio Raspberry PI Pico -ohjainkortista

Raspeberry Pi Pico mikro-ohjainkortista on julkaistu uusi versio, jossa on mukana myös langattomat WiFi-tiedonsiirtoyhteydet. Uutuus maksaa  vain kuusi dollaria ja rakentuu Arm Cortex-M0-pohjaisen RP2040-mikro-ohjaimen perustalle. Tulossa on ohjelmistotuki myös Bluetoothille ja Bluetooth LE:lle.

Pienkortteja kehittänyt Raspberry Pi -yhteisö julkaisi viime vuoden tammikussa ensimmäisen omaan piirisuunnitteluun perustuvan Pi Pico-ohjainkortin. Se julkaistiin neljän dollarin hintaan, mutta suuren kysynnän takia siitä pyydetään monessa paikkaa tuntuvasti korkeampaa hintaa.

Ytimenä Pi Picossa oli RP2040-mikro-ohjain, joka on valmistettu taiwanilaisen TSMC:n 40 nm:n prosessilla ja sisälsi kaksi 133 MHz Arm Cortex-M0+ -ydintä, 264 kt:n SRAM-muistia ja ohjelmoitavan I/O-alijärjestelmän sekä USB-liitännän.

Nyt samaan RP2040-prosessoriin perustuva Rasperry Pi Pico W tarjoaa 2,4 gigahertsin IEEE 802.11n wifi-verkon tuen Infineon CYW43439-piirillä. Lisäksi radio-osa on sertifioitu nykyiset radiomääräykset täyttäviksi ja kapseloitu metallisuojapurkkiin, mikä helpottaa hyväsyttämistä.

Infineon radiopiiri tukee Wifin lisäksi Bluetooth Classicia että Bluetooth Low-Energyä. Tosin tällä hetkellä tarjolla on vasta ohjelmisto, joka tukee vain Wifi-yhteyksiä ja Bluetoth-tuki on tulossa myöhemmin.

Uuden kortin kautat myös Picon SDK:n sisältää langattoman verkkotuen C-kehittäjille. Pico W:tä varten on päivitetty UF2-levykuva sisältää verkkotuen MicroPython-kehittäjille.

Verkkotuki pohjautuu lwIP- ja libcyw43-kirjastoihin, joihin kortin mukana tulee ilmainen myös kaupalliseen käyttöön sopiva lisenssi. Raspberry Pi tarjoaa sivuillaan uudelle kortille C:n ja MicroPythonin aloitusoppaat sekä linkit API-tason dokumentaatioon ja esimerkkikoodeihin.

Pi Pico suunniteltiin alkuaan helposti ohjelmoitavaksi MicroPython ja C -kielillä, mutta ohjelmointi onnisuu myös Arduino IDE:llä. Niille on käyttöä sillä tähän mennessä Raspberry Pi Pico-kortteja on myyty jo kaksi miljoonaa kappaletta. Lisäksi RP2040-mikro-ohjain on integroitu jo useisiin ammattimaisiin sovelluksiin.

Lisää: Raspberry-yhteisö (LINKKI), Pi Pico  (LINKKI), Pi Pico W -tuotetiedot (LINKKI), taustaa (LINKKI) ja video (LINKKI) sekä työkalutuki Pico SDK (LINKKI1), lwip (LINKKI2) ja Arduino-Pico (LINKKI3). Tässä  lisäksi (LINKKI) Uusiteknologia.fi:n  aiempiin Raspberry-kortteihin liittyvät uutiset.

Kuvat: Raspberrypi.com