Paloturvallinen latauskaappi sähköpyörien akuille

Sähköpyörissä käytetyt litium-ioni-akut ovat lähtökohtaisesti turvallisia käyttää, mutta niiden laajamittaisessa lataamisessa yrityksissä tai taloyhtiöissä voi olla tarvetta keskitettyihin ratkaisuihin. Sitä varten on kehitetty jo turvajärjestelmin varustettuja latauskaappeja. Videolla esitellään suomalaisen Latauspolun valmistaman latauskaapin toimintaa.

Normaalissa käytössäkin sähköpyörien akut kuluvat, saavat kolhuja ja näiden seurauksena voivat niin käytön, säilytyksen kuin latauksenkin aikana voivat muodostaa paloturvallisuusriskin. Sähköpyörien valmistajat kehottavat lataamaan akkuja aina valvotuissa olosuhteissa.

Nyt sähköyhtiö Oomi ja Latauspolku ovat aloittaneet yhteistyön sisätiloissa käytettävän suomalaisen paloturvallisen latauskaapin lanseeraamiseksi. Latauspolku vastaa latauskaapin valmistamisesta, asennuksesta ja loppukäyttäjän tuesta ja Oomi puolestaan latauskaapin myynnistä ja markkinoinnista.

”Paloturvallinen sähköpyörien lataus on luonteva lisä nykyisten sähköautojen latauksen ja työsuhdefillari -palvelun rinnalle”, sanoo sähköyhtiö Oomin liiketoimintajohtaja Jani Peuhkurinen.

Latauspolun paloturvallinen latauskaappi pystyy tunnistamaan alkavan polkupyörän akkupalon yli kahden minuuttia ennen liekkivaihetta. Mikäli tulipalo syttyy, laite upottaa akun latauskaapin omasta vesisäiliöstä virtaavaan veteen, joka jäähdyttää akun. Veteen upottaminen sitoo myös tehokkaasti palokaasuja, jotka voivat olla erittäin vaarallisia terveydelle hengitettäessä.

’’Latauskaappi on murto- ja paloturvallinen paikka akkujen lataukseen ja säilytykseen. Lataustiloissa on tietenkin aina hyvä olla palovaroitin ja riittävät alkusammutusvälineet. Latauskaappi on yrityksille ja taloyhtiöllekin turvallinen vaihtoehto’’, sanoo latauskaappeja kehittävän Latauspolun toimitusjohtaja Mikko Pajamies.

Latauspolun kaappi on suunniteltu Suomessa ja elektroniikan kokoonpano tehdään suomalaisen sopimusvalmistajan toimesta Eestissä. Sitä on testattu EU-projektissa keväällä 2021 neljän muun yrityksen kanssa Otaniemessä, Espoonlahdessa ja Matinkylässä. Kaappia ohjataan kännykkäsovelluksella, joka on ladattavissa Android- ja Applen IoS-käyttöjärjestelmiin niiden sovelluskaupoista.

Lisää: Latauspolku Oy (LINKKI) ja Youtube-video (LINKKI).

Kuva: Latauspolku