Nokia panosti miljardin tutkimukseen – liikevaihto ja tulos nousivat

Nokian toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi kolme prosenttia lähes 5,9 miljardiin euroon. Samalla tärkeä matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kääntyi kasvuun. Verkkojen tutkimukseen ja omien piirien kehittämiseen Nokia  laittoi edelleen runsaan miljardi euroa ensimmäisen neljänneksen tavoin.

Nokian koko verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 12 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta, ja kasvua oli sen kaikissa neljässä liiketoiminnassa. Liikevaihto oli lähes 5,9 miljardia euroa ja toisen neljänneksen voitto 460 miljoonaa euroa.  Vertailukelpoinen tulosluku oli puolestaan 714 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia

’’Vuosineljänneksen kannattavuus oli jälleen vahva ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme oli 12,2 prosenttia, sanoi tulostiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Siihen vaikuttivat hänen mukaan tietyt sopimusten uusimisen ajoituksiin liittyvät tekijät Teknologia-liiketoimintaryhmässä sekä vertailukauteen vaikuttanut kertaluonteinen ohjelmistokauppa. Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laskikin toisella neljänneksellä 25 prosenttia. Käynnissä on kiistat lisenssimaksuista esimerkiksi kiinalaisen kännykkävalmistaja Oppo-konsernin kanssa.

Nokialle tärkeä matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kääntyi kasvuun jatkuneista toimitusketjujen rajoitteista huolimatta, joita olivat jo ensimmäisellä neljänneksellä komponenttipula.  Lisäksi pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto pysyi edelleen muuttumattomana vuodentakaiseen verrattuna ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Loppuvuoden tuloksentekokykyyn vaikuttavat Nokiaan ja sen liiketoimintoihin edelleen alan yleiset riskit, joita ovat esimerkiksi yrityksen kyky hankkia komponentteja, kuten puolijohteita sekä niiden kustannukset nykyisessä inflaatio- ja hankintatilanteessa.

Myös Lundmarkin mainitsemat häiriöt maailmanlaajuisessa toimitusketjussa ovat edelleen olemassa. Hänen mukaansa toimitusketjujen tilanne jatkuu haastavana, vaikka merkkejä tilanteen paranemisesta on nähtävissä.

Koko vuoden liikevaihtoennuste on 23,5–24,7 miljardia euroa ilman valuuttakurssien muutoksia.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n Nokia  1-2Q -tulosuutinen (LINKKI) ja Nokian uusin 2Q/2022-tulosesitys (LINKKI, pdf).

Kuva: Nokian verkkolaitteiden piiri- ja moduuliratkaisuja.

Päivitetty