Eurooppalaiset satelliittiyritykset yhdistymässä – nopeaa nettiä

Eurooppalaisia televisiokanavia satelliittien kautta jakeleva Eutelsat on yhdistymässä satelliitti-internettiä rakentavan brittiyritys OneWebin kanssa. Kaupassa 50 prosenttia Eutelsatin osakkeista suunnataan OneWebin nykyisille osakkaille.

Onewebin matalla lentävien LEO-satelliittien kautta Eutelsat hakee laajennusta nykyisten yleisradiosatelliittien rinnalle.  Kaupassa yhdistyy 36 Eutelsatin tehokasta GEO-satelliittia OneWebin 648 matalalla lentäväänLEO-satelliittiin, joista kertoradalle on saatu jo 428 satelliittia.

OneWeb on avaruudesta saatava maailmanlaajuinen Low Earth Orbit -viestintäverkko, joka tarjoaa valmistuessaan maailmanlaajuisten nopean ja alhaisen vasteajan nettiyhteydet esimerkiksi IoT-laitteille sekä väylän 5G-verkkoihin.

Eutelsatiin sulautuvan OneWebin arvoksi on laskettu 3,4 miljardia dollaria. Laajeneva Eutelsat pysyy edelleen noteerattuna Pariisissa ja hakeutuu myös Lontoon pörssin päälistalle. Uuden Eutelsatin pääkonttori ja kotipaikka on jatkossakin Ranskassa. Nykyinen Eva Berneke jatkaa myös yhdistyvän yrityksen toimitusjohtajana.

Kummankin yrityksen hallitukset ja pääomistajat ovat jo hyväksyneet yhdistymisasiakirjan. Lopullinen kauppa edellyttää kuitenkin vielä yhtiökokousten päätöksiä ja asiaankuuluvien viranomaisten hyväksyntää. Kaupan odotetaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisen puoliskon loppuun mennessä.

Lisää: Eutelsatin (LINKKI) ja OneWebin (LINKKI) yhdistymistiedotteet.