Suomalainen kvanttitietokonevalmistaja keräsi 128 miljoonaa euroa

Suomalainen kvanttitietokoneiden kehittäjä IQM on saamassa World Fund rahaston johtamana 128 miljoonaa euroa rahoitusta laajentaakseen kansainvälistä liiketoimintaansa ja nopeuttaakseen kvanttitietkoneiden kehitystyötä. Ennen kesää yritys kertoi laajentavansa myös Espoon tuotantotilojaan.

Espoolainen IQM Quantum Computers (IQM) ilmoittaa keränneensä World Fund  -sijoitusrahaston johdolla 128 miljoonaa euroa (128 miljoonaa dollaria) Series A2  -rahoitusta. Se on jatkoa vuoden 2020 saadulle  39 miljoonan euron/dollarin Series A1-rahoitukselle ja  osin julkistetusta 35 miljoonan euron/dollarin pääomasijoituslainasta Euroopan investointipankilta (EIP).

IQM:n kvanttitietokone siirrettynä kesäisempiin olosuhteisiin.

Uusimpaan A2-rahoituskierroksessa ovat mukana Bayern Kapital, EIC Fund, OurCrowd, QCI SPV, Tofino ja Varma sekä nykyiset sijoittajat Maki.vc, Matadero QED, MIG Fonds, OpenOcean, Salvia GmbH, Santo Venture Capital GmbH, Tencent, Tesi ja Vsquared.

Perustamisestaan vuonna 2018 lähtien IQM on kehittynyt alansa nopeimmin kasvavaksi kvanttitietokoneyritykseksi. Yritys on myös ainoa eurooppalainen yritys, joka jo toimittaa yleissovellettavia kvanttijärjestelmiä.

IQM tekee myös yhteistyötä tietokonevalmistaja Atosin, tutkimuslaitoksista VTT:n ja piirivalmistajista Infineonin kaltaisten yritysten kanssa kehittääkseen tätä muutosteknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja.

Seuraavan vuosikymmenen ennustetaan olevan kvanttiteknologian vuosikymmen, ja hallitukset ja organisaatiot investoivat kvanttitulevaisuuteen valmistautumiseen. Suomessa esimerkiksi IQM rakentaa VTT:n kanssa ensimmäistä 54 kubitin kvanttitietokonetta. Lisäksi IQM:n johtama konsortio (Q-Exa) rakentaa kvanttitietokonetta myös Saksaan. Tämä tietokone integroidaan HPC-supertietokoneeseen kvanttikiihdyttimen luomiseksi tulevan tieteellisen tutkimuksen tarpeisiin.

IQM:llä on yli 180 työntekijää ja toimistot Espoon lisäksi Pariisissa, Madridissa ja Münchenissä.

Lisää: IQM sai 35 miljoonan rahoituksen, uudet tuotantotilat kvanttikoneiden rakentamiseen 2.5.2022 (LINKKI) sekä muut kvanttitietokoneisiin liittyvät uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuva: IQM