Emma: Taideteokset yhdistävät teknologian luontoon

Elokuun lopulla aukeaa Espoon modernin taiteen Emma-museossa uusi nykytaiteen katselmus, jossa nähdään teoksia kansainväliseltä 16 taiteilijalta. Niissä pohditaan muun muassa luonnon ja teknologian sekä inhimillisen ajattelun ja tekoälyn välisiä suhteita uudella elämyksellisellä tavalla.

Emman Nykyaikaa etsimässä on laaja kansainvälinen ryhmänäyttely, joka käsittelee taiteen kautta ihmisen, teknologian ja luonnon välistä monisyistä vuorovaikutusta. Esimerkiksi Sougwen Chung on luonut näyttelyyn tulevat maalauksensa yhdessä robottien kanssa. Sen videodokumentaatio Assembly Lines -teoksesta tulee esille näyttelytilaan.

Näyttelyn taiteilijat kysyvät muun muassa, voiko teknologia auttaa meitä paitsi itseymmärryksessä, myös uudenlaisen luontosuhteen kehittämisessä, joka ei perustu luonnosta saatavaan hyötyyn. Näyttelyn nimi viittaa Olavi Paavolaisen samannimiseen esseekokoelmaan (1929), jossa hän pohti modernin ihmisen kokemusta ja identiteettiä nopeasti muuttuvassa ajassa.

Mukana on kaikkiaan 16 eri taitelijan töitä Refik Anadolilta Dora Budorilta, Sougwen Chungilta, Heather Dewey-Hagborgilta, Stephanie Dinkinsiltä, Teemu Lehmusruusulta, Rafael Lozano-Hemmerilta, Agnieszka Kurantilta, Brandon Lipchikiltö, Jaakko Pietiläiseltä, Sondra Perryltä, Anna Ridleriltä, Raimo Saariselta, Jenna Sutelalta, Jakob Kudsk Steenseniltä ja Lu Yangilta.

Esillä olevilla taiteilijoilla on erityinen kyky ajatella totuttujen mallien ulkopuolelta, ja siksi onkin kiinnostavaa kääntyä taiteilijoiden puoleen etsiessämme uusia tulokulmia ihmisyyteen ja luoviessamme tämän päivän isojen haasteiden, kuten esimerkiksi ilmastokriisin ja algoritmisten systeemien lomassa.

27.8.2022 – 15.1.2023 Espoon Otaniemessä avoinna olevan Nykyaikaa etsimässä -näyttely on suunniteltu yhteistyössä Aalto-yliopiston, Espoon Kaupunginteatterin ja Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Lisää:  Nykyaikaa etsimässä 27.8.2022-15.1.2023. Emma, Espoo (LINKKI).