Komponenttipula estelee edelleen kasvua

Suomalaiset teknologiayritykset ovat mukana koronan jälkeisessä kasvussa, mutta pula komponenteista estelee edelleen kovinta nousua. Nokian heinäkuun tulosjulkistuksen lisäksi muun muassa Bittium ja turkulainen Teleste ovat kertoneet komponenttien saannin vaikutuksista.

Heinäkuussa Nokian tulosjulkistuksen yhteydessä toimitusjohtaja Pekka Lundmark, viesti liikevaihdon ja tuloksen kasvusta, mutta myös komponenttipulan ongelmista. Lundmarkin mukaan toimitusketjujen tilanne jatkuu haastavana, vaikka merkkejä tilanteen paranemisesta on nähtävissä.

Viime viikolla oululainen Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen arvioi myös tuoteliiketoiminnan kärsineen komponenttipulasta. Myös komponenttien yleinen hintojen nousu ja spottimarkkinoilta tehtyjen komponenttiostojen lisämateriaalikustannukset vaikuttavat Bittiumin liiketuloksen kehittymiseen. Esimerkiksi tuoteliiketoiminnan suhteellinen osuus liikevaihdosta laski hieman edellisvuodesta.

Koko Bittiumin toisen neljänneksen liikevaihto oli kuitenkin 22,7 miljoonaa euroa eli samalla tasolla kuin edellisvuonna.  Myös liiketulos parani jopa hieman edellisvuodesta. Tilauskanta oli 29,6 miljoonaa euroa pysyen vuodenvaihteen tasolla.

Bittiumilla komponenttipulan ongelmia ollaan toimitusjohtaja Huttusen mukaan parantamassa sisäisillä kehityshankkeilla, joissa vaikeasti saatavilla olevia komponentteja vaihdetaan paremmin tarjolla oleviin komponentteihin.

Kesäkuussa myös turkulainen Teleste teki osin komponenttipulan aiheuttamien saantiongelmien takia tulosvaroituksen. Pahentuneella komponenttipulalla, kustannusten nousulla ja Yhdysvaltain dollarin kurssin vahvistumisella on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia yhtiön operatiiviseen toimintaan ja tulokseen.

Teleste arvioi, että vuoden 2022 liikevaihdon saavuttavan vain vuoden 2021 liikevaihdon tason ja vuoden 2022 oikaistun liiketuloksen jäävän edellisvuotta merkittävästi alemmaksi. Vuoden 2021 liikevaihto oli 144,0 miljoonaa euroa ja oikaistu liiketulos 5,5 miljoonaa euroa.

Myös ohjelmistopuolella sulautettuja työkaluohjelmistoja kehittävä Qt kertoi jo huhtikuussa komponenttipulan estelevän yrityksen kasvua. Myös toisen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä yritys viesti omien asiakkaidensa logistiikkaongelmista sekä arvioi komponenttipulan voivan vaikuttaa kehitysprojektien etenemiseen yrityksissä.

Komponenttipula jatkunee edelleen loppuvuoden ajan vaikka toisten mielestä saatavuus on jo parantumassa. Esimerkiksi puolijohdekomponenttien kauppaa seuraava DMASS-jakelijajärjestö arvioi komponenttipulan helpottuvan ja ensi vuonna suuntautua jo parempaan. DMASS:n selvityksen mukaan viimeisimmät Euroopan allokaatiot ja pula painavat vielä, mutta niihinkin liittyy järjestön mukaan osittaista helpotusta joillakin tuotealueilla.

Lisää: Komponenttipulaa käsitelleet aiemmat artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä viimeisimmät uutiset Nokiasta (LINKKI), Bittiumista (LINKKI), Telesteestä (LINKKI), QT:stä (LINKKI) ja Aspocompista (LINKKI) sekä DMASS:n puolijohteiden jakelijaraporttien tulokset (LINKKI).

Kuvituskuva: Samsung