Suomalaismonitorit testaavat Nasan tulevaa kuulentoa

Elokuun lopulla avaruuteen laukaistavassa Nasan Orion-aluksessa on mukana viisi turkulaisen suunnittelutoimisto Aboa Space Researchin (Asro) kehittämää kuvan säteilymittauslaitetta. Miehittämättömällä lennolla Nasa selvittää, millaisille olosuhteille astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

Nasan Artemis 1 -lennolla mukana olevan suomalaisinstrumentit asennetaan Orion-avaruusaluksen sisälle, ja niillä mitataan ihmisille vaaraksi olevan säteilyn tasoa avaruudessa. Alkuaan turkulainen Aboa Space Research aloitti EAD-säteilymonitorien suunnittelun jo vuonna 2018.

Yhtiön säteilymittauslaitteet ovat kulkeneet Yhdysvaltoihin Nasalle Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kautta, joka on yhteistyökumppanina Artemis-ohjelmassa. Euroopassa virallisena päähankkijana toimii Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus DLR, jonka alihankkija turkulaisyhtiö on. Projektin rahallinen arvo on noin puoli miljoonaa euroa.

Asron vuosien työpanos näkyy Orionin viidessä ESA Active Dosimeter (EAD) -säteilymonitorissa, jotka on sijoitettuna avaruusaluksen hyttiin.  Niiden avulla kerätään aikaleimattua reaaliaikaista säteilytietoa avaruuden Artemis 1 -lennon eri vaiheissa.

Artemis-ohjelman myöhemmässä vaiheessa turkulaisyhtiön tuotteet viedään Kuun kiertoradalle Lunar Gateway -avaruusasemaan, jonka tarkoituksena on toimia myös astronauttien tukikohtana. Avaruusasemalle sijoitetaan European Radiation Sensors Array (ERSA) ja Internal Dosimeter Array (IDA), joihin Asro toimittaa samanlaisia laitteita kuin nykyisessä vaiheeseen.  Niillä voidaan selvittää muun muassa avaruussään vaikutusta astronauteille tuleviin säteilyannoksiin.

Tulevaisuudessa Aboa Space Research Asron:n liiketoiminnassa avaruustoiminnan osuus kasvaa edelleen toimitusjohtaja Jussi Lehden mukaan. Yrityksellä on myös loppusuoralla sopimusneuvottelut uuden avaruussäämittalaitteen elektroniikan suunnittelusta.

”Toivottavasti syksyllä pääsemme kertomaan lisää hyviä uutisia uusista avaruuslaitesuunnitteluprojekteista”, Asron Jussi Lehti kertoo. Hänen mukaansa avaruusprojektien aikataulut ovat usein hyvin venyviä, sillä yllätyksiä tulee aina. Ongelmia ratkotaan kuitenkin sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.

Asron liikevaihto oli viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa. Yritys on Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorion tutkimukseen perustuva spin-off-hanke.

Kuva: Turkulainen Asro on toteuttanut säteilymonitorin elektroniikan ja ohjelmistot, kuten myös antureiden integroimisen mittauslaitteistoon. Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus DLR on toimittanut laitteiston ulkokuoren, mutta muuten Asro on toteuttanut kaikki muut EAD-laitteisiin tarvittavat elementit. Kuva: Nasa.

Päivitetty