Telia tuo viipalointitekniikat 5G-SA-kotiyhteyksiin

Telia tuo itsenäiset standalone-yhteydet kodin kiinteisiin 5G-liittymiin ensimmäisenä maailmassa ja päivittää samalla verkon viipaloinnin Nokian kanssa 5G-verkkoonsa. Telia parantaa 5G-verkon kuuluvuutta myös ottamalla käyttöön 5G-taajuuksien yhdistelyn.

5G-taajuuksien yhdistely parantaa kuuluvuutta erityisesti sisätiloissa ja kuuluvuuden reuna-alueilla, ja sitä laajennetaan, kun nyt 3G-verkon käytössä olevat taajuudet vapautuvat käyttöön.

Itsenäisen Standalone 5G-verkon kaupallinen käyttö on myös askel kohti 5G:n tulevaisuuden lupausten lunastamista. Itsenäisen 5G-verkon etuna on parempi energiatehokkuus, entistä alhaisempi viive ja vakaampi yhteys esimerkiksi sisätiloissa.

”Otimme itsenäisen 5G:n tuotantoon ensimmäisten joukossa Euroopassa, ja käyttäjien kannustavan palautteen myötä tuomme tämän teknologian kaupallisiin palveluihimme”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Nokian ohjelmistopäivityksen ansiosta verkkoa voidaan nyt viipaloida eri asiakasryhmien tarpeisiin, eli verkossa voidaan jatkossa huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron laadun tarpeita.  Itsenäinen SA 5G-verkko tuodaan ensimmäisenä Telian 100 Mbit/s:n kodin kiinteisiin 5G-liittymiin. Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan muihinkin kodin 5G-liittymiin.

’’Uuden teknologian avulla Telia voi tarjota asiakkailleen Suomessa laadukkaan palvelukokemuksen sekä kehittää aivan uusia palveluita”, sanoo Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.

Uusimmat laajakaistalaitteet pystyvät yhdistämään 5G-taajuuksia, mikä laajentaa kodin 5G-liittymen saatavuusaluetta.  Kodin kiinteään 5G-liittymään tuodaan päätelaitteeksi Nokian Fastmile 5G Gateway, jonka käyttöönottoon voi tarvittaessa tilata asennuspalvelun.

Taustaa: Telia otti itsenäisen 5G-ydinverkon tuotantokäyttöön jo viim e vuoden marraskuussa  yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Alkuvuodesta standalone-teknologia oli käytössä jo kymmenissä paikoissa ympäri Suomen, ja kesäkuun alussa Telia otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön Telian koko 5G-verkossa 3,5 GHz taajuusalueella.

Kuvituskuva: Shutterstock